منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

استفاده از مطالب این وبلاگ با ذکر منبع بلامانع می باشد.

پیوندهای روزانه

۲۶ مطلب در بهمن ۱۳۹۴ ثبت شده است

کراپ‌شده - اراضی ملی و دولتی

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
دبیرخانه هماهنگی سازمان‌های مردم‌نهاد تخصصی منابع طبیعی با ارسال نامه‌ای به مقام معظم رهبری خواهان تجدیدنظر در مصوبه «قانون حفظ اراضی کشاورزی» شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دبیرخانه هماهنگی سازمان‌های مردم‌نهاد تخصصی منابع طبیعی با ارسال نامه‌ای به مقام معظم رهبری خواهان تجدید نظر در مصوبه مجلس با عنوان «قانون حفظ اراضی کشاورزی» که به اعتقاد کارشناسان منجر به تخریب محیط زیست می‌شود شد.

رونوشت این نامه به آیت‌الله جنتی، رئیس شورای نگهبان، حسن روحانی، رئیس جمهوری، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست، محمود حجتی، وزیر کشاورزی، خداکرم جلالی، رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور و غلامرضا هادربادی، مدیرکل دفتر ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان جنگل‌ها نیز جهت استحضار ارسال شده است.

متن نامه که نسخه‌ای از آن برای خبرنگار محیط زیست خبرگزاری مهر ارسال شده است به شرح زیر است:

محضر مبارک رهبر معظم انقلاب اسلامی
حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله‌العالی)

با حمد و سپاس به درگاه الهی و اهدا سلام و تحیات؛

با صلوات بر محمد و آل محمد (ص) به استحضار می رساند در مورخ ۱۳۹۴/۱۱/۱۱ کمیسیون کشاورزی، آب و منابع‌طبیعی مجلس شورای اسلامی، اقدام به تصویب قانون حفظ اراضی کشاورزی نموده که تصویب آن موجب نسخ قانون قبلی با عنوان «اصلاح قانون تغییر کاربری اراضی زارعی و باغی مصوب سال ۱۳۷۴ و اصلاحیه آن در سال ۸۵» می‌گردد.

همانگونه که حضرتعالی مستحضر می باشید، حفاظت از محیط‌زیست و منابع‌طبیعی با استناد به اصل ۵۰ قانون اساسی وظیفه همه مردم است و طی منویات و تاکیدات حضرتعالی در دیدار با مسئولان و فعالان محیط‌زیست و منابع‌طبیعی مورخ ۱۷ اسفند ۹۳ ضمن اشاره به پدیده زمین‌خواری، فرمودید «در جرم‌انگاری تخریب محیط‌زیست، علاوه بر دستگاه‌های قضایی و دستگاه های ضابط، بیش از آنها قوانین مجلس باید روی آن تکیه کند».

سخنان حکیمانه و نقدهای منصفانه حضرتعالی امیدها را در دل متخصصان، دلسوزان و عاشقان طبیعت ایران زنده کرد که به‌موجب آن، در سایه هدایت و حمایت معظم‌له، امیدوارتر و شجاع‌تر از گذشته، از توسعه پایدار که در آن حقوق منابع‌طبیعی و محیط‌زیست رعایت شود دفاع نمایند.

از زمان ارائه این طرح در کمیسیون مربوطه، دغدغه‌هایی بین صاحب‌نظران، دوستداران و فعالان حوزه منابع‌طبیعی و محیط‌زیست کشور شکل گرفت که نهایتا طرح فوق با داشتن ایراداتی، به تصویب کمیسیون رسیده و در حال تکمیل مراحل قانونی برای ارجاع به شورای محترم نگهبان می‌باشد. لذا دبیرخانه هماهنگی تشکل‌های تخصصی منابع‌طبیعی کشور، ضمن درخواست تجدیدنظر در مفاد این طرح، برحسب وظیفه شرعی و قانونی خود نکاتی را محضر معظم‌له عنوان می‌دارد:

۱) طبق ماده یک این طرح، تغییر در ساختار حاکمیتی و مدیریت کلان اراضی مطرح گردیده است، به‌گونه‌ای که تشکیلات جهادکشاورزی در استان‌ها به صورت سازمان و سطح تشکیلات استانی سازمان امور اراضی به اداره‌کل ارتقاء یافته و سایر ادارات‌کل و سازمان‌های تابعه همگی تحت نظارت سازمان جهادکشاورزی استان قرار خواهند گرفت. در صورت تغییر در ساختار به شکل مطرح شده، حفاظت از اراضی و عرصه‌های طبیعی در اختیار این مجموعه قرار خواهد گرفت که ذاتا با اصل حفاظت در تعارض می‌باشد و دور از انتظار نخواهد بود که اراضی و عرصه‌های طبیعی که طی سالیان طولانی از گزند فرصت‌طلبان و سودجویان محفاظت شده، در غالب اختیارات در نظر گرفته شده برای امور اراضی استان‌ها (برای مثال بند ب ماده ششم که مدیر امور اراضی استان به عنوان عضو به کمیسیون ماده (۵) اضافه شده)، تماما تغییر کاربری شده و نابود ‌گردد.

همچنین با تصویب این قانون، بخشی از اختیارات حاکمیتی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور از این سازمان سلب و به سازمان امور اراضی که یک واحد غیرحاکمیتی است واگذار می‌گردد که این موضوع راه سودجویی و تصرف گسترده را هموارمی‌سازد.

۲) سابقا با کمک گرفتن از تصاویر ماهواره‌ای و نقشه‌های کاربری، مستثنیات تعیین و ملی بودن و مالکیت اراضی مشخص می‌گردید. ولی در طرح جدید به منظور کاهش تعارضات متصرفین و کشاورزان و کاهش پرونده‌های قضایی در این حوزه، اعلام شده تصرفاتی که تا قبل از سال ۸۵ از عرصه‌های منابع‌طبیعی کشور انجام شده طی فرایندی به متصرفین واگذار گردد. در صورت اجرایی شدن این قانون تاراج منابع‌طبیعی کشور توسط متصرفین و زمین‌خواران که دغدغه به حق معظم‌له نیز بوده و هست، در سطح گسترده‌ای صورت می‌پذیرد. طبق تبصره یک از ماده دوم این طرح اشاره شده «طرح‌های تملک دارایی مصوب مجلس شورای اسلامی یا هیات وزیران یا طرح‌های تملک دارایی استانی مصوب شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان‌ها، نیاز به مجوز تغییر کاربری نداشته و همچنین معاف از پرداخت عوارض شده اند»؛ در حالی که سابقا طی فرایندی کاملا مشخص و با نظر گرفتن تمامی مقررات و ضوابط و با اخذ استعلامات لازم، فرایند تغییر کاربری صورت می پذیرفت. این ماده عملا دست سودجویان را جهت هجوم به عرصه‌های طبیعی باز گذاشته و در ظرف اندک زمانی باندهای قدرت و فساد، با ارائه طرح‌های بدون ضابطه و ارزیابی نشده اقدام به تصرف اراضی طبیعی خواهند نمود.

۳) طبق تبصره دوم ماده دوم نیز به اداره‌کل امور اراضی استان اختیار داده شده است، در صورتی که مالکان یا متصرفان قانونی اراضی کشاورزی درخواست تغییر کاربری مسکونی دهند، متناسب با اراضی و الگوی کشت در دو واحد مستقل و در مجموع 500 مترمربع سطح اشغال و حداکثر 300 متر زیربنا پس از تصویب در کمیسیون و دریافت عوارض مجوز صادر نماید. این تبصره نیز در صورت عملیاتی شدن، با اختیارات در نظر گرفته شده برای اداره‌کل امور اراضی استان‌ها و با توجه به ساختار مدیریتی این حوزه، در زمان اندکی باعث حجم بالای ساخت و ساز در اراضی طبیعی شده و درنهایت نابودی این عرصه‌ها را در پی دارد.

لذا از حضرتعالی خواهشمند با توجه به وضعیت خاص کشور از نظر کمبود عرصه‌های طبیعی اعم از جنگل، مرتع و معضلات کنونی محیط‌زیستی و تخریب‌های شدید صورت گرفته توسط سودجویان در عرصه‌های طبیعی، دستورات لازم را جهت ابطال و یا تجدیدنظر در مفاد این طرح که تلاش دارد با راه‌های بگارگیری ظاهراً قانونی دامنه تغییر کاربری و سوء‌استفاده متصرفان در عرصه‌های ملی و انفال را گسترش داده صادر فرمایید.

ضمن آرزوی سلامتی و توفیق روزافزون حضرتعالی، همگی تهیه‌کنندگان این نامه به عنوان سربازان تحت فرماندهی معظم‌له، اعلام می‌دارند تا آخرین قطره خون در پاسداری از اسلام و کشور عزیزمان ایستادگی خواهیم نمود.

منبع :خبرگزاری مهر

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۳۳
پیمان صاحبی

رئیس قوه قضائیه بر ضرورت حل چالش‌های اجرایی در مسائل زیست‌محیطی و منابع طبیعی تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از اداره کل روابط عمومی قوه قضائیه، آیت‌الله آملی لاریجانی در جلسه «شورای حفظ حقوق بیت المال» با تأکید بر اینکه مسائل محیط زیستی و اراضی ملی و منابع طبیعی از جمله مباحث بسیار مهم و دائمی هستند که نیاز به بررسی مجدد دارند، گفت: بحث‌های زیست محیطی نیاز به همکاری در سطوح مختلف دارد، از جمله در بحث آلودگی هوا در کلان شهرها مشکل به حدی رسیده است که نیاز به تعاملات فراقوه‌ای داشته و شهرداری‌ها، نیروهای مسلح و دستگاه‌های مسئول در سطوح مختلف قضایی، تقنینی و اجرایی باید همکاری لازم در این زمینه را داشته باشند.

رئیس قوه قضائیه با اشاره به ضرورت توجه بیشتر به مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی، تصریح کرد: پس از سخنان مقام معظم رهبری در خصوص مسائل محیط زیستی در سال گذشته، ضرورت توجه به این مسائل بیش از گذشته مطرح شد و به همین منظور نهادهای مسئول علاوه بر طرح چالش‌ها در این زمینه باید راه حل‌های آن را نیز بررسی کنند.

رئیس دستگاه قضا به گزارش‌های ارسالی از استان‌‌ها در زمینه برخورد با تخلفات محیط زیستی اشاره و تصریح کرد: برخی گزارش‌ها که از سطوح مختلف ارسال می‌شود دلگرم کننده و بیانگر انجام برخوردهای قاطع است. در برخی از استان‌ها نیز رشد تصرف اراضی ملی منفی شده و حتی برخی از استان‌ها قاطعانه اعلام کرده‌اند که تغییر کاربری اراضی صفر است.

آیت‌الله آملی لاریجانی با دسته بندی چالش‌ها و مشکلات مربوط به محیط زیست و منابع طبیعی در سه محور اصلی، بر ضرورت ارائه راه کار برای حل این مشکلات تأکید کرد و افزود: این چالش‌ها در مقام‌‌های تقنین، اجرا و قضایی وجود دارد که نیاز به توجه و اهتمام بیشتر برای رفع آن‌ها است.

قدیمی بودن قوانین محیط زیست

رئیس قوه قضائیه در خصوص چالش‌های تقنینی مرتبط با مسائل زیست محیطی، گفت: از جمله مشکلات مطرح شده در این خصوص، موضوع قدیمی بودن قوانین مربوط به منابع طبیعی است. اجرای قوانین مربوط به دهه 40 در زمان فعلی مشکلاتی را به همراه دارد چرا که تعداد پرونده‌ها و میزان تصرف و نوع تغییر کاربری‌ها در حال حاضر بسیار بیشتر و متنوع تر از تعداد پرونده‌ها و میزان تصرف و نوع تغییر کاربری‌ها در زمان تصویب این قوانین است.

وی به برخی آمارها در رابطه با پرونده‌های قضایی قلع و قمع اشاره و تصریح کرد: آمار پرونده‌های تخریب و قلع و قمع متأسفانه زیاد است و طبق برخی آمار در یک استان 18 هزار رأی قطعی اجرا نشده قلع و قمع وجود دارد که این تعداد از حجم پرونده قابل تأمل است.

رئیس قوه قضائیه با تأکید بر اینکه «قوانینی که تدوین می‌شود باید جوانب اجتماعی و تأثیرگذاری دراز مدت را لحاظ کند»، گفت: برخی طرح‌های مطرح شده در مجلس در خصوص تغییر کاربری، مشکلاتی را به همراه دارد چرا که تمامی مسائل مربوط به ساخت‌های درون شهری و حتی مسائل مربوط به دستگاه قضایی را به وزارت جهاد کشاورزی واگذار کرده است.

آیت‌الله آملی لاریجانی از وجود چالش در سطح اجرای قوانین مربوط به اراضی ملی و تغییر کاربری‌ها سخن گفت و افزود: قانون باید طوری تهیه شود که علاوه بر قابلیت اجرایی و ضروت پایبندی همه افراد و نهادها به آن، سخت گیری‌های بی مورد نیز نداشته باشد.

ضرورت حل چالش‌های اجرایی در مسائل محیط زیستی و منابع طبیعی

رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنان خود به چالش‌های موجود در مقام اجرا اشاره و تصریح کرد: همه مسئولان در قوای مختلف از جمله وزارت جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی و سازمان محیط زیست و قوه قضائیه باید نسبت به این چالش‌ها توجه لازم را داشته باشند چرا که تخریب یک ساخت و ساز غیر مجاز ممکن است این سؤال را در اذهان عمومی ایجاد کند که دستگاه‌های اجرایی تاکنون کجا بوده‌اند؟

آیت‌الله آملی لاریجانی ادامه داد: عمده تلاش‌ها باید معطوف به پیشگیری باشد به طوری که مسئولان مربوطه از همان بدو کار برخوردهای قانونی لازم را داشته باشند.

رئیس دستگاه قضا با تأکید بر ضرورت حضور نیروهایی که تخلفات حوزه محیط زیست و منابع طبیعی را رصد می‌کنند و به مراجع ذیصلاح اعلام می‌کنند، افزود: گفته شده است در معیار استاندارد در دنیا به ازای هر 3 هزار هکتار در منابع طبیعی یک جنگلبان مشغول به کار است و این در حالی است که طبق برخی آمارها در کشور ما به ازای هر 25هزار هکتار از منابع طبیعی یک جنگلبان در کشور وجود دارد و به عنوان یکی از اولین راهکارها باید برای وجود نیروهای حافظ منابع طبیعی که تخلفات را رصد و اعلام می‌کنند، چاره‌ای اندیشید.

دستگاه‌های اجرایی جلوی صدور مجوزهای غیر قانونی را بگیرند

آیت‌الله آملی لاریجانی با تأکید بر ضرورت اصلاح رویه صدور مجوزهای غیر قانونی ساخت و ساز در کشور، گفت: موضوع «صدور مجوزهای غیرقانونی ساخت و ساز» از جمله چالش‌ها و مشکلاتی است که در دستگاه اجرایی وجود دارد و باید جلوی آن را گرفت چرا که این مشکل، بار سنگینی به دوش دستگاه قضایی می‌گذارد به همین منظور در مورد صدور مجوزهای خلاف قانون باید قاطعانه برخورد کرد.

«چالش‌های قضایی پیرامون مشکلات و تخلفات در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی» یکی دیگر از محورهای سخنان آیت‌الله آملی لاریجانی بود که وی در این زمینه تأکید کرد: یکی از مشکلات موجود در دستگاه قضا، کثرت پرونده‌ها است بر طبق برخی از آمارها، بیش از صد هزار پرونده مربوط به تغییر کاربری و منابع طبیعی در دستگاه قضا وجود دارد که این مسئله مشکلاتی از جمله اطاله دادرسی ودر پی آن کمرنگ شدن اثرات قضایی در حوزه تخلفات منابع طبیعی را به همراه دارد.

آیت‌الله آملی لاریجانی «عدم امکان اجرای احکام قضایی در تخلفات منابع طبیعی و محیط زیستی» را یکی دیگر از مشکلات اینگونه پرونده‌ها عنوان کرد و افزود: در برخی از پرونده‌ها رای قطعی بر قلع و قمع چندین هکتار از اراضی مطرح می‌شود. قلع و قمع درختان مثمر و سبز، برخلاف مصالح است و باید چاره‌ای برای این کار اندیشید که هم متصرفین متجری نشوند و هم به محیط زیست آسیب زده نشود.

رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه عدم اجرای حکم علل مختلفی دارد، افزود: به دلیل کثرت پرونده‌ها و تخریب هزاران هکتار از محیط زیست، بافت محل تخلف (که گاهی بافت روستایی است) عدم اجرای حکم در برخی از موارد دیده می‌شود علاوه بر این در اجرایی شدن پاره‌ای از احکام قطعی، مسئله عدم رعایت عدالت نیز مطرح است. ملاحظه محرومین و افراد ضعیف جامعه، ملاحظه مهمی است، قانون باید به نحوی که به تخریب منابع طبیعی و محیط زیست نیانجامد این امر را ملاحظه کند.

رئیس قوه قضائیه اظهار داشت: ساخت و سازهای حریم رودخانه‌ها، همچون رودخانه کرج به حدی رسیده است که در حال حاضر تمامی حریم و عرض این رودخانه تصرف شده است و باید یک فکر اساسی برای برخورد با این قبیل ساخت و سازهای حاشیه رودخانه‌ها کرد.

رئیس دستگاه قضا در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت حل مشکلات ناشی از آلودگی هوا تأکیدکرد و افزود: مردم در رابطه با حل مشکلات ناشی از آلودگی هوا در کلان شهرها انتظارات به حقی از دستگاه‌های اجرایی، قضایی و متولی اصلی آن یعنی سازمان محیط زیست دارند به همین منظور بحث محیط زیست در کلان شهرها را باید جدیتر مطرح کرد و دستگاه قضایی در این زمینه آمادگی خود را برای هرگونه همکاری اعلام می‌کند.

آیت‌الله آملی لاریجانی در خصوص برخورد با ساخت و سازهای غیر مجاز گفت: یک بعد این برخوردها باید همراه با سخت گیری‌های قاطعانه و بعد دیگر نیز همراه با تخفیف‌هایی متناسب با بافت محل وقوع آن از جمله در روستاها باشد، در این موارد شاید بهتر آن باشد که جریمه‌های متناسبی را به جای تخریب لحاظ کنیم.

رئیس قوه قضائیه با ارائه پیشنهاداتی در رابطه با حل مشکلات موجود در زمینه قلع و قمع ها و تخریب ساخت و سازهای غیر مجاز، گفت: باید تفکیکی بین کسانی که با مجوز ولی برخلاف قانون و بدون مجوز اقدام به ساخت و سازکرده اند، صورت گیرد و برخوردها نیز متناسب با این مسئله باشد.

قانون اصلاح حفظ کاربری اراضی کشاورزی نیاز به اصلاح دارد

رئیس دستگاه قضا در خصوص طرح جدید قانون اصلاح حفظ کاربری اراضی کشاورزی نیز گفت: وزارت جهاد کشاورزی باید تأمل بیشتری نسبت به این طرح داشته باشد چرا که طی جلساتی که با حضور حقوقدانان و افراد صاحب نظر تشکیل دادیم، مشخص شد مواد مختلفی از این طرح اشکال دارد.

آیت‌آلله آملی لاریجانی افزود: قانون منابع طبیعی نیز نیاز به اصلاحاتی دارد و امید است در مقام اجرا و تقنین تلاش‌های جدیدی صورت گیرد.

در این جلسه وزرای نفت، نیرو، اطلاعات، راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی، رئیس سازمان محیط زیست، نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، فرمانده ناجا، شهردار تهران، دادستان کل کشور، معاون اول قوه قضاییه، رئیس سازمان بازرسی کل کشور و برخی از مسئولان عالی قضایی نیز حضور داشتند.

در این جلسه وزرای راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی، شهردار تهران، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، رئیس سازمان محیط زیست و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی مطالب مشروحی در مورد مباحث مطروحه از جمله رصد تصرف منابع طبیعی و نیز تغییر کاربری ها توسط شوراهای محلی و دستگاه‌های حاکمیتی و همچنین توسعه حیطه اقدامات شهرداری‌ها بر حریم شهرها و روستاهای مجاور شهرها و نیز برخورد قاطع با کلیه تصرفات غیرمجاز که آثار مخرب زیست محیطی آنی دارند همانند ساخت و ساز در حریم رودخانه‌ها و نیز دستگاه‌های آلاینده در کلان شهرها، همچنین توجه به محرومین جامعه در مقام تقنین و نیز در اصدار آرا در محاکم قضایی و توجه به ابعاد مختلف منابع طبیعی، محیط زیست و اجتناب از یک سویه نگری در طرح ها و لوایح اقدام نمایند، مطرح شد که مقرر گردید در جلسه دیگری به همراه سخنان سایر اعضا موضوعات مذکور جمع بندی شود و در سطوح مختلف تقنینی، اجرایی و قضایی مدنظر قرار گیرد.

منبع:فارس نیوز

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۲۷
پیمان صاحبی
در آستانه یک‌سالگی اتمام حجت مقام معظم رهبری با متصرفان منابع طبیعی و دستور صریح ایشان نسبت به قطع ید از تصرفات این حوزه، «کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی» مجلس شورای اسلامی با تصویب اصلاحیه‌ای شتابزده بر قانون حفظ کاربری اراضی کشاورزی و باغی، به بخشودگی تمام تصرفات اراضی کشاورزی تا قبل از سال ٨٥ اقدام کرد.

ترویج ویلاسازی و تصرف اراضی ملی از پیامد‌های یک اصلاحیه
معماری نیوز| متخصصان و فعالان حوزه منابع طبیعی می‌گویند این مصوبه در اصل، قانونی کردن زمین‌خواری و تشویق متصرفان اراضی ملی و اختصاصی کردن انفال عمومی برای عده‌ای خاص است که به نام کشاورز صورت می‌گیرد. اما موافقان این اقدام، آن را حل مشکل باغداران و کشاورزانی می‌دانند که برای تامین معیشت خود، اراضی کشاورزی را تغییر کاربری داده و یا تصرف غیرقانونی کرده‌اند.

هفته گذشته اصلاح بخش‌هایی از قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها، مصوب ١٣٧٤ و اصلاحیه آن در سال١٣٨٥ ، با هدف کاهش تعارضات و تعیین تکلیف متخلفین و متصرفین اراضی ملی با دستگاه متولی زمین یعنی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، بدون تصویب در صحن علنی مستقیما به‌ کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی رفت و به تصویب کمیسیون آب و کشاورزی مجلس رسید.

این اصلاحیه شامل «قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر» و «قانون حفظ کاربری اراضی کشاورزی» شده است که در هر یک از آنها راهکارهایی گنجانده شده که با عقد قرارداد اجاره با متصرفان اراضی ملی، منجر به بخشودگی آنها می‌شود.

هادی کیادلیری، رییس دانشکده کشاورزی ومنابع طبیعی علوم تحقیقات تهران و رییس انجمن علمی جنگلبانی کشور در این باره گفت: «بر اساس این اصلاحیه حالا تمام متصرفانی که تا سال ١٣٨٥ به تغییر کاربری اراضی کشاورزی پرداخته‌اند به بهانه حل مشکلات کشاورز، سند مالکیت داده می‌شود. همچنین در بند دیگر از همین قانون، مجوز احداث بنای مسکونی تا ٣٠٠ متر مربع زیربنا به مالکان و متصرفان داده می‌شود. »

کیادلیری هشدار داد: «چنین مکانیسم‌هایی برای دادن مجوز، مصادیق بارز زمین‌خواری و تخریب منابع طبیعی است و ما به نام کشاورز، اما در اصل به کام زمین‌خواران و ویلاسازان سرمایه‌دار عمل می‌کنیم؛ در حالی که چنین موضوع مهمی ابتدا باید در قالب الگوهای توسعه ملی مسائل اکولوژیک و زیست محیطی و بعد الگوهای اجتماعی، اقتصادی و در نهایت سیاسی در نظر گرفته شود. اما در این مورد درست بر عکس دارد اتفاق می‌افتد و با انگیزه سیاسی قدم برداشته شده است که عوارض خطرناکی برای منابع طبیعی خواهد داشت.»

جایزه‌ای برای متصرفان

به نظر کیادلیری تصویب این اصلاحیه می‌تواند جایزه‌ای برای متصرفان باشد و یک نوع چراغ سبز نشان دادن به آنهاست. به گونه‌ای که عده‌ای گمان می‌کنند می‌توانند خلاف قانون و حتی خلاف منویات مقام معظم رهبری، زمین و اراضی ملی را تصرف کرده یا تغییر کاربری دهند و هر چند سال یک‌بار، مشمول بخشش قرار گرفته و تازه متصرفات نیز به خودشان تعلق گیرد. اگر این نامش تشویق متخلفان و زمین خواران نیست پس چه چیز دیگری است؟

او هشدار می‌دهد: «دارند به نام کشاورز و روستایی کشاورزی را سر نیزه می‌کنند و این فقط به کام زمین‌خواران و متصرفان است. در حالی که بسیاری از کشاورزان در شرایط کنونی حتی برای‌شان صرف ندارد که در زمین‌های خود کشاورزی کنند، چطور می‌توانند بنای ٣٠٠ متری بسازند؟! »

حل مشکل باغداران

شمس‌الله شریعت‌نژاد، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی که در دوره‌ای قائم‌مقام سازمان جنگل‌ها و همچنین عضو شورای عالی جنگل و مرتع بوده است و از پیگیران جدی این طرح است آن را در راستای حل مشکلات پیش آمده برای برخی باغداران می‌داند.

او می‌گوید: «قانون حفظ کاربری اراضی زراعی، مصوب سال ٧٤ است و در سال ٨٥ نیز بازنگری شده است. اما در طول این مسیر متاسفانه اجرا نشده است. در دو سه سال اخیر وقتی قانون اجرا شد با مشکلات مختلفی از جمله ساخت و سازهایی که قبلا و حالا انجام شده بود و دخل و تصرف‌های داخل اراضی مواجه شد. ما سعی کردیم با نظر قوه قضایی، وزارت راه و شهرسازی، وزارت جهاد کشاورزی، مجلس و حتی شهرداری تهران، اصلاحیه قانون انجام شود.»

او در پاسخ به اینکه آیا این قانون راه را برای تصرفات آینده باز نخواهد کرد گفت: «ما اصلاحیه ماده ٣٤ قانون را داریم. الان حجم پرونده‌های بسیار بالایی در مراجع قضایی هست و ما باید مشکلات مردم را حل کنیم. ما خواسته‌ایم با این اصلاحیه، تخلفات از این جا به بعد را سخت بگیریم و زمین را به عنوان بهره‌برداری به صورت اجاره در اختیار آنها قرار بدهیم. سهم بالایی از کسانی که در کریدورهای دادگستری می‌چرخند کسانی هستند که دولت از دست آنها شکایت کرده است و باید حل شود.»

تدوین قانون جدید توسط یک کمیسیون

در همین حال اما کارشناسان منابع طبیعی و سازمان جنگل‌ها می‌گویند این اصلاحیه کاملا خلاف منویات رهبری و قوانین منابع طبیعی است و به هیچ عنوان نمی‌تواند کاهش‌دهنده تخلفات باشد؛ بلکه به نوعی به ادامه تخلفات و گسترش سطح آن می‌انجامد؛ ضمن اینکه این اصلاح قانون نبوده و تدوین یک قانون جدید است که به جای مطرح شدن در صحن، به دست یک کمیسیون سپرده شده است.»

یک کارشناس در سازمان جنگل‌ها و مراتع و آبخیزداری کشور که نخواست نامش فاش شود، گفت: «هم برای اراضی کشاورزی و هم اراضی ملی، قوانین دایمی داریم که حال نباید اجازه داده شود یک قانون موقت و آزمایشی ناقض آن قوانین باشد.»

این کارشناس از طرفداران این اصلاحیه می‌پرسد: «بحث ما این است که اگر واقعا قرار است مشکلات کشاورزان حل شود چرا در اصلاحیه به اراضی ملی ورود شده است؟ در اصل به جای اینکه ساختار را اصلاح کنیم، آن را ضعیف کرده و اختیارات را از دستش گرفته‌ایم. در این اصلاحیه قید شده که باید اداره کل منابع طبیعی استان‌ها از این پس تحت نظارت یک واحد غیرحاکمیتی مانند اداره کل جهاد کشاورزی کار کند. این چه ربطی به معیشت و باغ مردم دارد؟»

این کارشناس باسابقه در پاسخ به اینکه اصلاحیه فوق مشکلات تصرفات حوزه باغداری را حل می‌کند، گفت: «برخی دارند با کلمات بازی می‌کنند. اتفاقا ما درباره باغداری و کشاورزی با اعضای محترم کمیسیون کشاورزی مجلس توافق کردیم و مخالفتی نداشتیم؛ زیرا باغداری می‌تواند اهداف منابع طبیعی و محیط زیستی نیز داشته باشد. سازمان جنگل‌ها پذیرفت که اگر باغی به مرحله تولید رسیده آن را حذف نکنیم و قبولش کنیم. اما اصلاحیه به گونه‌ای تنظیم شده که شامل برخی فعالیت‌ها و صنایع مخرب منابع طبیعی و محیط‌زیست نیز می‌شود. ایراد ما به خانه‌های روستایی و تولید محصول کشاورزی نیست. مشکل در گرفتن اختیارات اراضی ملی از سازمان متولی قانونی‌اش و سپردن آنها به دست امور زراعی وزارت جهاد است که خلاف قوانین صریح کشور صورت گرفته است.»

تضادهای حقوقی آشکار

سیاوش آقاخانی، دکترای اکولوژی و نماینده تشکل‌های محیط زیست کشور در برنامه ششم توسعه درباره پیامدهای این اصلاحیه، گفت: «تصویب این قانون و اجرای آزمایشی آن اثرات مخرب و غیرقابل جبرانی بر طبیعت ایران خواهد گذاشت. به عنوان مثال دراین طرح جهت کاهش پرونده‌های قضایی و تعیین تکلیف پرونده‌های قدیمی، محدوده‌هایی از اراضی ملی که قبل از سال ١٣٨٥ مورد تصرف واقع شده‌اند را به متصرفین واگذار می‌کنند. این امر سبب خواهد شد که برخلاف آنچه تاکنون انجام می‌گرفت اسناد، تصاویر هوایی و نقشه‌های کاربری اراضی دهه ٤٠ شمسی که ملاک تعیین مستثنیات، مرز اراضی ملی و مالکیت اراضی بود، از سال ٨٥ به عنوان مبنا قرار داده شود که نتیجه آن تکه‌تکه شدن بسیاری از اراضی ملی واقع در شمال کشور و واگذاری آنها به زمین‌خواران است.»

این مدرس دانشگاه تاکید کرد: «اما از نکات جالب دیگر این طرح همراهی آن با قانون رفع موانع تولید است به طوری که این طرح، همچون قطعه گم شده پازلی در کنار ماده ٤٥ قانون رفع موانع تولید، سبب می‌شود بسیاری از صاحبان طرح‌های گردشگری یا افرادی که اراضی شیبدار را به صورت غیرقانونی تبدیل به باغ کرده‌اند، بتوانند درخواست سند مالکیت کرده و پس از انتقال سند، اراضی ملی را به راحتی تغییر کاربری دهند و متاسفانه بعد از انتقال قطعی سند به نام صاحبان طرح‌های گردشگری، کشاورزی یا در مناطق آزاد، هیچ تضمینی برای اجرای طرح‌های مصوب این افراد در اراضی ملی وجود نخواهد داشت و این طرح زمینه‌های فراوانی برای دور زدن‌های قانونی سودجویان و زمین‌خواران فراهم خواهد کرد.»

طی تماس با مدیران سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، روابط عمومی این سازمان اعلام کرد: «ضمن تاکید بر اتخاذ تمهیدات لازم برای حفظ منابع طبیعی به عنوان ثروت‌های بین‌نسلی، باید بر اساس قوانین و مقررات مربوطه، منابع ملی مورد حفاظت و بهره‌برداری اصولی قرار گیرد. همچنین تاکید مقام معظم رهبری در ١٧ اسفندماه ٩٣ باید سرلوحه و اساس هر گونه اصلاح یا تکمیل قوانین و نیز عملکرد دستگاه‌های اجرایی باشد. در همین راستا این سازمان اشکالات، پیشنهادات اصلاحی و نقطه نظرات خود را برای بازنگری و اصلاح پیش‌نویس اصلاحیه قانون به کمیسیون محترم مجلس شورای اسلامی منعکس کرده که امید است مورد توجه قرار گیرد.»
منبع:معماری نیوز


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۲۵
پیمان صاحبی

به گزارش خبرنگار ستاد احیا- تهران، با تعهد مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان در حضور دبیر کارگروه و مجری طرح ملی نجات دریاچه ارومیه بر بهره‌برداری خط انتقال آب شهرستان سقز از سد چراغ ویس، ایستگاه پمپاژ آب شرب شهر سقز در آذر ١٣٩٥ پلمپ گردیده و محدودیت ناشی از این تاسیسات بر تراز استراتژیک سد بوکان حذف خواهد گردید؛ بدین ترتیب ذخیره استراتژیک سد بوکان به شدت کاهش یافته و امکان رهاسازی آب بیشتر در سنوات آتی به دریاچه ارومیه مقدور خواهد گردید؛


منبع:ستاد احیای دریاچه ارومیه

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۸ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۳۵
پیمان صاحبی
زیست بوم/لیلا مرگن: عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: مسایل مطرح شده در زمینه پیش‌بینی خشکی 30 ساله برای ایران یک برداشت نادرست از اطلاعات ناسا بوده و چنین گزارشی وجود ندارد.
علیرضا مساح بوانی در نشست «بررسی آسیب‌پذیری بخش‌های مختلف کشور از تغییر اقلیم در سال‌های آتی» با بیان این مطلب گفت: اگر ناسا از اطلاعات مراکز تحقیقاتی ایران برای پیش‌بینی خشکسالی 30 ساله استفاده کرده، ممکن است مبتنی بر بدبینانه‌ترین اعداد ارایه شده در این مدل‌ها باشد.
وی اضافه کرد: عامل اصلی تغییر اقلیم در جهان به دلیل افزایش گاز دی اکسید کربن بوده و پدیده‌های ال نینو، لانینو و غیره را نمی‌توان به حساب تغییر اقلیم گذاشت.
به اعتقاد این عضو هیات علمی دانشگاه تهران در ایران هنوز روی اثرات تغییر اقلیم کار نشده و سهم تغییر اقلیم در کاهش بارش‌ها را هنوز ثابت نکرده‌ایم.
به گفته وی تغییر اقلیم عامل خشکی دریاچه ارومیه نیست و از آنجایی که تغییر اقلیم در گذشته رخ نداده و یا سهم آن ناچیز است، خشک شدن دریاچه‌ها و تالاب‌های کشور به دلیل مدیریت نادرست منابع آب است.
مساح بوانی تاکید کرد: مدل‌های اقلیمی فقط سناریوسازی و شبیه‌سازی می‌کنند اما برای 30 سال آینده نمی‌توانند پیش‌بینی ارایه کنند. هیچ مدلی چنین ادعایی ندارد. تصور خشکی 30 ساله برای ایران نادرست است
وی با اشاره به اینکه برای مدلسازی وضعیت ‌آینده ایران از 16 مدل مختلف و سه سناریوی درباره تغییر میزان گازهای گلخانه‌ای استفاده شده بیان کرد: بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده از سال 2015 تا 2030، پیش‌بینی می‌شود دمای ایران بین یک دهم تا 2/1 درجه سانتیگراد افزایش یابد.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران ادامه داد: درباره وضعیت بارش‌ها عدم قطعیت بیشتر از مدل‌های مرتبط با دما است. به همین دلیل به طور قطع نمی‌توان درباره بارش‌ها نظر داد.
وی افزود: نظراتی که درباره حرکت ایران به سمت خشکسالی مطرح می‌شود، صحیح نیست.
به گفته مساح بوانی با افزایش یک درجه سانتیگراد دما، میزان تبخیر در کشور تا 13 میلیارد متر مکعب افزایش می‌یابد. این مسئله منابع آب موجود در کشور را کاهش خواهد داد.
وی افزود: افزایش دمای هوا دوره ذوب شدن برف‌ها را کاهش داده و باعث افزایش رواناب در زمستان و کاهش آب در بهار می‌شود. همچنین کاهش تغذیه سفره آب‌های زیرزمینی کشور و کسری مخازن آب زیرزمینی را به همراه خواهد داشت. ضمن آنکه میزان سیلاب‌های بهار را افزایش می‌دهد.

کاهش روان‌آب در غرب کشور
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: نتایج شبیه‌سازی‌ها نشان می‌دهد از 30 حوضه آبریز کشور حدود 25 حوضه با کاهش روان‌آب مواجه بوده و تنها پنج حوضه افزایش رواناب خواهد داشت. البته وی به دلیل نداشتن حضور ذهن از اعلام نام پنج حوضه‌ای که با افزایش روان‌آب مواجه‌اند، خودداری کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: بیشترین میزان کاهش رواناب در استان‌های خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان رخ می‌دهد.
به گفته وی افزایش خشکسالی و کاهش روان آب سطحی سبب می‌شود تغذیه منابع آب زیرزمینی با مشکل مواجه شده و با افت سطح سفره‌آبهای زیرزمینی روبرو شویم. برداشت از منابع آب سطحی بیشتر شود و این مسئله سبب نشست زمین و ورود آسیب به شبکه لوله‌ای کشور شود.
مساح بوانی همچنین از کاهش 14 درصدی تولید برق در نیروگاه‌های برق‌آبی خبرداد. وی افزود: حدود 90 درصد تولید برق‌آبی کشور در حوضه کارون و کرخه انجام می‌شود که با کاهش بارش و رواناب سطحی میزان تولید در نیروگاه‌ها هم کاهش خواهد یافت.

افت تولید کشاورزی
این استاد دانشگاه تهران بیان کرد: حدود 27 درصد خاک‌های کشور برای کشاورزی شور بوده و دارای کیفیت نامناسب است. کاهش بارش و افزایش دما سبب افزایش تبخیر و رطوبت خاک شده و میزان زمین‌های رها شده بخش کشاورزی را افزایش می‌دهد.
وی همچنین از کاهش عملکرد زمین‌های دیم کشور خبرداد. به اعتقاد مساح بوانی کاهش بارش و افزایش دما به کاهش کیفیت و کمیت مراتع منجر شده و دامها را به سمت مناطق ممنوعه هدایت خواهد کرد. در نتیجه پوشش گیاهی این مناطق هم ضعیف شده و فرسایش خاک تشدید می‌شود.
مساح بوانی همچنین از کاهش توان تولید ماهی به ویژه ماهیان سردابی در کشور خبرداد.
منبع: زیست بوم


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۸ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۲۱
پیمان صاحبی

انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان تهران برای نجات محیط بانان در آستانه اعدام آستین بالا می زند.

به گزارش زیست بوم، علی حدیدی فرد با بیان این موضوع افزود: با توجه به فعالیت موثر گنجه پشتیبان زیست بوم در راستای تامین دیه برای محیط بانان در آستانه اعدام، انجمن ما قصد دارد در این فعالیت انسان دوستانه گامی بردارد.
وی افزود: انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان تهران در ادامه سلسله نشست های هفتگی خود روز سه شنبه میزبان استاد فریدون مومنی است که سخنرانی خود با عنوان « اصفهان از دید گردشگران خارجی» را ایراد خواهد کرد.
حدیدی فرد افزود: در کنار این سخنرانی میزبان عباس محمدی عضو موسسه گنجه پشتیبان زیست بوم و فعالان باسابقه محیط زیست و کوهنوردی خواهیم بود که انشااله بتوانیم به همیاری اعضای انجمن و علاقمندان به گنجه پشتیبان کمک نقدی کنیم.
ایشان در ادامه با اشاره به ارزشمندی این اقدام بیان داشت: خوشبختانه با همت مردم خیر قدم های امیدوار کننده ای برای نجات دو محیط بان اسعد تقی‌زاده و غلامحسین خالدی برداشته شده است که در آغاز به نظر غیرممکن بود.
حدیدی فرد افزود: اعضای انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان تهران امیدوار هستند بتوانند از این فرصت برای ادای دین به محیط بانان سختکوش استفاده کنند و قطعاً حضور علاقمندان می تواند این مراسم را پرشورتر و موثرتر کند.

وی افزود: این مراسم روز سه شنبه 27 بهمن ساعت 18 در انتهای خیابان شهید مطهری، خیابان پلیس، باغ موزه قصر، تالار فرخی یزدی برگزار خواهد شد.

منبع: زیست بوم


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۶ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۲۲
پیمان صاحبی

فرهاد قلی نژاد*: در چند روز پیش در حال مطالعه صفحه محیط زیست شماره 6137 روزنامه ایران بودم که مطلبی تحت عنوان « حمله دی کاپریو به صنایع انرژی جهان در داووس» مطالعه نمودم و مطلبی بسیار جالب که از فعالیت های محیط زیستی یک چهره فعال هنری در هالیوود سخن می گفت. آمده بود که لئوناردو دی کاپریو بازیگر مشهور هالیوود که در حال حاضر معروفترین چهره فعال محیط زیست در بین بازیگران جهان است در مجمع جهانی اقتصاد که در شهر داووس سوییس برگزار شد، موفق به کسب جایزه کریستال گردیده که این جایزه در نشست سالانه داووس به هنرمندانی تعلق می گیرد که به جهان اطراف خود توجه دارند و امسال نیز 35 هنرمند به عنوان رهبران فرهنگی جهان در داووس معرفی و مورد تقدیر قرار گرفته اند. «مت دیمون» بازیگر هالیوود و موسس فراخوان بحران آب و لئوناردو دی کاپریو دو نفر از دریافت کنندگان این جایزه بودند. دی کاپریو در سخنرانی خود در اجلاس داووس، صنعت انرژی جهان را مورد حمله قرار داد و گفت: سیاره ما نمی تواند حفظ شود مگر اینکه سوخت های فسیلی را کنار بگذاریم و به سمت انرژی های پاک برویم.

لئوناردو دی کاپریو، از هنرمندان هالیوود همچنین دارای یک بنیاد محیط زیستی به نام خودش می باشد. وی کمک های فراوانی را به بخش های مختلف محیط زیستی جهان در راستای مقابله با بحران های محیط زیست مبذول داشته و همچنان از فعالان محیط زیست جهانی است.
دی کاپریو، اخیرا 3 میلیون دلار برای حفاظت از اقیانوس ها،4/3 میلیون دلار برای حمایت از مناطق حفاظت شده اکوادور،6 میلیون دلار برای نظارت در ماهیگیری در مقیاس تجاری، 5/1 میلیون دلار برای ترویج بهره گیری از انرژی های تجدید پذیر در ایالت متحده امریکا اعطا کرده است. وی همچنین 3/2 میلیون دلار را به حفاظت از جنگل های آمازون ،اختصاص داده است. و او اعلام نموده که در آینده نزدیک مبلغ 40 میلیون دلار را برای حفاظت از محیط زیست جهان اختصاص خواهد داد.
کمک ها و توجه ویژه این هنرمند معروف هالیوود او را به فعالترین چهره محیط زیستی هنری تبدیل نموده است.
بررسی فعالیت های هنرمندان و توجه آنان به مقوله ای همچون محیط زیست می تواند نگاههای فراوانی را به بحران های محیط زیستی کره زمین و چالش های فراروی تنها سیاره قابل زیستن معطوف نماید و الگو ها و ایده های جدید را در مشارکت همگانی حفاظت محیط زیست گسترش دهد. اینکه تمام اقشار و گروههای یک جامعه در بعد ملی خود و به عنوان یک جامعه جهانی در بعد بین المللی می بایست در حفاظت از محیط زیست کره زمین تلاش و کوشش نموده و همگان را دعوت به همکاری و مشارکت نمایند.
الگوهای بین المللی می تواند زمینه ساز و مشوق مشارکت هنرمندان داخلی هر کشور در سطح ملی خود برای حفاظت از محیط زیست آن کشور باشد. و از آنجا که هنر ارتباط تنگاتنگی با موضوع محیط زیست دارد و تاثیرات فراوانی را از محیط زیست پذیرفته و تاثیرگذاری بسیاری را بر آن دارد می تواند یاری کارساز و موثر در حفاظت از محیط زیست و مشارکت مردمی باشد. زیرا هنر بر پایه طبیعت و زیبایی بنا نهاده شده و محبوب مردم و با مردم زنده و پوینده است. هنر و هنرمندان ایفا کننده نقش های فراوانی در آموزش و فرهنگ سازی جامعه بوده و می تواند در موضوع محیط زیست نیز تاثیرگذاری خویش را ایفا نمایند.
هنرمندانی همچون لئوناردو دی کاپریو که به موضوع جهانی محیط زیست در سطح بین المللی می پردازد و بنیادی را تحت عنوان محیط زیست برای کمک به چالش های محیط زیست جهانی بنیان می نهد می تواند الگویی برای مشارکت هنرمندان و بازیگران در حفاظت از محیط زیست باشد و کشور ما نیز شاهد تاسیس بنیادهایی برای کمک به محیط زیست خود بوده بطوریکه ضمن کمک و مساعدت به محیط زیست در راستای حل بحران ها و چالش های آن زمینه ساز مشارکت عموم برای حفاظت از طبیعت و محیط زیست باشد.
تاسیس بنیادهای محیط زیست توسط هنرمندان در رشته های مختلف هنری می تواند زمینه ساز کمک های کوچک شهروندان به محیط زیست بویژه آموزش و تنویر افکار عمومی در راستای اطلاع رسانی و مشارکت عموم در حفاظت از محیط زیست باشد.
تاسیس بنیادهای محیط زیستی و یا توجه هنرمندان و بازیگران به مقوله و موضوع های مرتبط با هنر نظیر طبیعت و محیط زیست می تواند حتی به صورت بنیادهای معنوی دعوت کننده همگان و دوستداران هنر برای حفاظت از محیط زیست باشد. با توجه به سوابق مشارکت و همچنین سوابق هنری کشور مان ایران انتظار می رود شاهد توجه هنرمندان و بازیگران به موضوع طبیعت و هنر با عنایت به غنای فرهنگی و تاریخی سرزمین ایران بوده که با شکوه بیشتر به موضوع محیط زیست پرداخته و از هموطنان در پاسداری از طبیعت دعوت نماید تا ایران نیز دی کاپریوهای بسیاری را دست در دست هم در راه حفاظت از آب و خاک به هموطنان و جهانیان معرفی نماید.
* دانشجوی دکتری حقوق محیط زیست
منبع: زیست بوم


۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۵ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۴۵
پیمان صاحبی


«سازمان محیط زیست باید پاسخگو باشد». این جمله را منتقدان سازمان حفاظت محیط زیست طی چند سال اخیر در مجلس شورای اسلامی بارها به زبان آورده‌اند و متعقدند عملکرد این سازمان باید مورد رصد قرار داد. اما از آنجایی که سازمان‌های زیر نظر رئیس جمهور که به صورت معاونت اداره می‌شوند، کمتر خود را ملزم به پاسخگویی به نمایندگان می‌دانند و این سازمان‌ها جز به افکار عمومی و رئیس جمهور ملزم به پاسخگویی نیستد، حاشیه‌ای امن و مصونیتی آهنین برای آنها ایجاد شده است.

به عبارت دیگر برخلاف وزرا که معمولاً شمشیر استیضاح را بالای سر خود می بینند و در چند سال اخیر از گرفتن کارت های رنگی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی دل نگران هستند، معاونان رئیس جمهور از جمله رئیس سازمان محیط زیست را خطر استیضاح تهدید نمی کند. این عدم نیاز به پاسخگویی و فقدان چشم ناظری که مطالبه گر باشد را برخی از منتقدان به عنوان یکی از نقاط ضعف سازمان محیط زیست قلمداد می کنند.
در همین رابطه اصغر محمدی فاضل رئیس دانشکده محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه امروزه همه ما در عصر خانه های شیشه ای زندگی می کنیم و جایی برای پنهان شدن وجود ندارد، گفتگو را با چند سوال آغاز می کند: وقتی از پاسخگویی حرف می زنیم باید معلوم باشد که دقیقاً از چه چیزی حرف می زنیم؟ اینکه یک مدیر تمام حقیقت ها را بگوید و اصلاً پنهانکاری نکند؟ آیا تضمینی وجود دارد که خودش متهم به تشویش اذهان عمومی نشود؟ آیا افشای اینکه فلان نهاد و سازمان و وزارت رسماً قانون شکنی می کند، روشنگری است یا ایجاد درگیری فرسایشی میان دستگاه های اجرایی؟ آیا آسیب شناسی ضعف های درون یک سازمان توسط یک مدیر سابق، خیرخواهی است یا خیانت؟ آیا در مقابل دستور غیرقانونی رییس مافوق ایستادگی کردن شجاعت است یا تمرّد؟بی تفاوتی مخاطب با رگبار اخبار دردناک/در حق محیط‌زیست کوتاهی کرده‌ایم


معاون اسبق سازمان حفاظت محیط زیست کشور می افزاید: علاوه بر ابهام در مبانی نظری پاسخگویی، یک ابهام استقرایی هم وجود دارد که مطالبه اینکه سازمان محیط زیست باید پاسخگو باشد فی نفسه مطالبه درستی است، اما مشخص نیست ما در سپهر اداری و تشکیلاتی کشور این سازمان را باید با چه معیاری و با کدام سازمان یا وزارتخانه یا نهاد مقایسه کنیم؟ اگر ما استاندارد یا رویه روشنی در مورد گزارش عملکرد مالی، اجرایی و راهبردی به عموم مردم و رسانه ها داشته باشیم، میتوانیم قضاوت کنیم وگرنه سلیقه ای برخورد می کنیم.
این استاد دانشگاه با اشاره به تفاوت زاویه نقد هر سازمان گفت: اینکه شما با چه داده هایی و چه رویکردی و چه ابزاری رصد می کنید تعیین می کند که چه اندازه از واقعیت را می توانید ببینید. من به عنوان یک شهروند که اتفاقاً کمی هم ارتباط با حوزه رسانه دارم نمی توانم حتی یک مثال بزنم که فلان وزارتخانه و مدیرانش پاسخ های شفاف، دقیق، علمی و قانع کننده ای برای افکار عمومی دارند. مثلاً علیرغم حساسیت و پیگیری افکار عمومی نسبت به ماجرای باز کردن بخیه از چانه کودک در وزارت بهداشت، شکست تیم ملی امید در وزارت ورزش، تولید خودروهای بسیار آلاینده در وزارت صنایع یا مصیبت های مسکن مهر در وزارت مسکن، چند درصد از افکار عمومی از پاسخگویی مدیران ذیربط قانع شده اند؟ ما چه شاخصی داریم که به یک مدیر عنوان «پاسخگو» بودن اعطا کنیم؟ فقط زیاد مصاحبه کردن یا جواب همه خبرنگاران را دادن کافی است؟
رئیس دانشکده محیط زیست گفت: متاسفانه در نبود معیارهای سنجش کیفیت مدیریت، برخوردهای ما هم سیاسی و صنفی و قبیله ای و احساسی می شود و رسانه یا ابزار اغتشاش فکری مخاطب می شود یا برای مدیر نقش مزاحم را پیدا می کند.
وی با اشاره به چند استیضاح در دولت های قبلی و فعلی گفت: در واقع مجلس از ابزار خود برای پرسشگری استفاده کرده و وزرا در معرض پاسخگویی قرار گرفته اند، ولی هیچکس رصد نکرده که آن پرسش و پاسخ های بعضاً داغ و جنجالی تا چه اندازه در رفع نارسایی ها یا باز شدن گره از کار مردم موثر بوده یا اصلاً افکار عمومی با آن همراهی کرده اند یا خیر؟
معاون اسبق سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: به تجربه قریب به چند دهه کار در محیط زیست ایران و همکاری نزدیک با چند رییس سازمان می توانم بگویم که هیچگاه موضوع محیط زیست به اندازه چند سال اخیر زیر ذره بین رسانه ها و افکار عمومی نبوده است و توقع به «پاسخگویی» مدیران محیط زیست قابل مقایسه با گذشته نیست. البته افزایش دانش آموختگان این رشته، رشد روزافزون وسایل ارتباط جمعی و سهولت دسترسی به آنها و از آن مهمتر علاقه عمومی به مشارکت در تولید و همرسانی اخبار به این افزایش توقع کمک کرده استبی تفاوتی مخاطب با رگبار اخبار دردناک/در حق محیط‌زیست کوتاهی کرده‌ایم


وی افزود: من قصد دفاع از سازمان محیط زیست را ندارم و اتفاقاً خودم نقدهایی دارم که یا خصوصی به مدیران گفته ام و نوشته ام و یا در رسانه ها منتشر شده، ولی تردید جدی دارم که یک مدیر میانی یا ارشد در سازمان محیط زیست برای مواجهه با پدیده نوظهور شهروند–خبرنگار کمترین آموزشی دیده باشد و یا حتی در یک جلسه عادی توجیه شده باشد. وقتی مدیر استانی محیط زیست در تامین حقوق و بنزین و لباس محیط بان زمینگیر شده، توقع پاسخگویی تمام عیار و بی عیب و نقص در دورانی که یک گردشگر و کوهنورد و علاقه مند به محیط زیست در عرصه کشور پهناوری مثل ایران با مشاهده هر کم و کاستی با گوشی تلفن همراه خود عکس و فیلم و خبر تولید و منتشر کند، منصفانه نیست.
فاضل گفت: به عنوان مثال در چند سال اخیر شاهد انبوهی از عکس و خبر و فیلم مربوط به کشتار حیات وحش هستیم. آیا این فزونی اطلاع، نشان‌دهنده افزایش شکارچیان غیرمجاز است یا کوتاهی محیط بانان یا اینکه زمینه های انعکاس این اخبار بیش از گذشته فراهم شده؟ آیا ما همگام با پیشرفت فناوری اطلاعات، نیروهای خود را مجهز کرده ایم یا آموزش داده ایم که توقع پاسخگویی داشته باشیم؟ از سازمانی که نیرو هایش هنوز با تکنولوژی بیسیم و روتر و ریپیتر دوران جنگ جهانی و با روش ًشاهین شاهین، اینجا عقاب، خش خشً با فرمانده خود ارتباط می گیرند، چه توقعی دارید؟
وی افزود: کدام استاندارد محیط بانی کشور با علم روز پیشرفت کرده که «پاسخگویی» پیشرفت کرده باشد. خاطرم هست یکی از مدیران قدیمی تعریف می کرد که گزارش دادند در حاشیه یکی از مناطق تحت مدیریت، پلنگی بر اثر برخورد با یک خودروی سنگین کشته شده و من دستور دادم راننده را رها کنید و چون پوستش هم متلاشی شده بود و برای تاکسیدرمی مناسب نبود شبانه لاشه را دفن کردیم، هیچکس خبردار نشد و تمام! ایشان حتی یادش نبود که موضوع را به ستاد گزارش داده یا خیر؟ حالا شما فکر می کنید با پیشرفت تکنولوژی امکان این پنهان کاریها هست؟ الان همان راننده ضارب یا مامور پلیس راه یا محیط بان یا روستاییان اطراف، یک عکس ًمن و پلنگ مرده، همین الان، یهویی!ً می گیرند یا با مختصات دقیق یک مستند جانخراش تولید می کنند و در چند دقیقه همه جهان خبردار می شوند.
رئیس انستیتو علوم و فناوری‌های محیط زیست کشورهای عضو اکو گفت: ما که تنها کشور دارای مناطق حفاظت شده و نظام محیط بانی نیستیم. اگر یک نگاهی به کشورهای همطراز خود بیندازیم باید قبول کنیم که در حق محیط زیست کشورمان کوتاهی کرده ایم. منطقی نیست که یک نهاد مهم ملی را در حد یک اداره آموزش و پرورش تجهیزات و حقوق و اختیارات و آموزش بدهیم و در زمان پاسخگویی انتظاری در حد وزارت نفت داشته باشیم. اخبار را نگاه کنید. تعداد و تنوع گفتگوهای برخی مدیران محیط زیست از یک وزیر بیشتر است. افکار عمومی پرسشگر و خبرنگارها تخصصی شده اند ولی مدل مدیریتی ما هیچ تفاوتی با 10 یا 20 سال قبل ندارد.اصغر محمدی فاضل


فاضل با اشاره به اینکه هر گفتگو و مصاحبه ای به معنی پاسخگویی نیست افزود: مردم و رسانه ها حق دارند پرسش کنند و پاسخ بگیرند و ما نمی توانیم بدون اقناع آنها فقط بخواهیم به پویش های محیط زیستی بپیوندند و سازمان محیط زیست را یاری کنند ولی این ماموریت خطیر نیاز به «مامور» مجهز، روزآمد و آگاه دارد.
رئیس دانشکده محیط زیست گفت: اتفاق مثبتی که در رسانه های محیط زیستی در حال رواج است، فاصله گرفتن از مصاحبه های ناگهانی و غافلگیرانه و رفتن به سمت تهیه گزارش های مستند و علمی است. سال گذشته من در نوشتاری با عنوان «اپوزیسیونیسم محیط زیستی» اعتیاد به مصیبت سرایی در محیط زیست کشور را نکوهش کردم که البته انتقاداتی هم دریافت کردم ولی متاسفانه همچنان تصاویر و اخبار رسانه‌های محیط زیستی، سیاه و نومیدکننده و مرگ‌ آلود‌ند و گاهی آن‌قدر تکرار شده‌اند که حساسیت زدایی شده و به یک نورم تبدیل شده‌اند.
فاضل افزود: تردیدی نیست که خطاهای توسعه‌ای دهه‌های گذشته، هامون و ارومیه و پریشان و میانکاله را به لبه نابودی کشانده، اما مگر عرصه دیگری در سپهر مدیریتی کشور از چنین خطاهایی صدمه ندیده است؟ چرا در عرصه سیاست، ورزش و اقتصاد که تنی زخمی از تصمیم‌های غیراصولی و غیرکارشناسی دارند، هنوز امیدواری وجود دارد؟ چرا با نارضایتی از عملکرد یک دولت یا مجلس باز هم برای ایجاد یک تغییر به پای صندوق رأی می‌رویم؟ اگر گمان می کنیم با انتشار مکرر تصاویر و اخبار تلخ و بمباران ساکنان موقت پردیسان در حال کمک به محیط زیست هستیم، خطا رفته ایم. رگبار اخبار دردناک و نقدهای احساسی نه تنها واکنش همدلانه به دنبال نخواهد داشت بلکه متصدیان را خسته و افسرده و مخاطب عام را واکسینه و بی تفاوت می کند تا جایی که کمتر اتفاق و خبری، حساسیت عموم را موجب شود.
رئیس دانشکده محیط زیست در پایان گفت: اعتقاد دارم تا زمانی که محیط زیست اولویت واقعی نظام نباشد، مشکل با تغییر دولت احمدی نژاد با روحانی یا جابجایی واعظ جوادی و محمدی زاده و ابتکار تفاوت چشمگیری نمی کند. وقتی مسئولیت و مشکلات یک نهاد حاکمیتی با اختیارات و امکاناتش هیچ تناسبی ندارد، می توان به راحتی هر انتقادی را سیاسی کاری و سیاه نمایی دانست و هر مدافعی را به سفیدنمایی، توجیه‌کردن بی‌کفایتی دولتی‌ها، نامحرم‌دانستن افکار عمومی و سرپوش‌گذاشتن بر واقعیت متهم کرد.
منبع:زیست بوم
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۵ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۴۱
پیمان صاحبی

جناب رییس‌جمهور، مردم میهن من در زمانی به جنابعالی رای دادند که از عملکرد دو دولت پیشین سرخورده و مایوس بودند. شما زمانی زمام امور را در دست گرفتید که کلیه شاخص‌های پیروزی و بهروزی و نیز پیشرفت و ترقی نمایانگر ترقی معکوس نه‌تنها نسبت به سال‌های قبل بلکه در منطقه و نیز جهان بود. محیط زیست طبیعی ایران که روزگاری از نمونه‌های برجسته حفاظت از منابع در کشورهای در حال توسعه بود به ورطه‌ای افتاد که موسسات جهانی هرروز خبری و اثری از ناهنجاری‌های ما را به خود ما و جهان منعکس می‌کنند. تیترهایی مانند اینها در رسانه‌های دنیا متداول شده: هر ساله بین یک تا ٥/١درصد از جنگل‌های هیرکانی نابود می‌شود.کلیه تالاب‌های ایران زیر خط قرمز قرار دارند، ایران در فرسایش خاک رتبه اول یا دوم جهان را دارد، تنها ٥٠ قلاده یوزپلنگ آسیایی در ایران باقی مانده، شکار بی‌رویه جمعیت هوبره را به طور جدی تهدید می‌کند.

جمعیت گورخر که در فرهنگ و فولکلور ما برای خودش جایگاهی دارد (بهرام که گور می‌گرفتی همه عمر!) تنها در ظرف ٤٠ سال به ١٠ درصد جمعیت قبلی رسیده (از ٤٠٠٠ راس به ٤٠٠ راس). دریاچه ارومیه در حال خشک شدن است، وضع دریاچه ارومیه وخیم است، دریاچه ارومیه خشک شد، خطر قله سرفراز دماوند را تهدید می‌کند. آلودگی خلیج فارس عرصه را بر حیات تنگ کرده. کشتار پرندگان در فریدونکنار ادامه دارد. به ایتالیا و فریدونکنار سفر نکنید! آنجا پرندگان را قتل‌عام می‌کنند.هم‌اکنون حکم قصاص سه نفر از بهترین ماموران سازمان حفاظت محیط زیست صادر شده و در زندان هر لحظه صد بار اعدام می‌شوند! تا به حال ١١٦ نفر از بهترین فرزندان این مملکت در راه حفاظت از طبیعت بکر ایران جان شیرین را از دست داده‌اند. به نظر می‌رسد آنچه آنان جان خود را به خاطر حفاظت از آن از دست دادند، خود پس از مرگ به مدافعان و حامیان خود پیوستند.
تالاب پریشان، ارژن، هامون، هورالعظیم، گاوخونی، دریاچه ارومیه (فیروزه ایران)، مرگ حامیان خود را تاب نیاوردند و یکی پس از دیگری ایران را ترک کردند! قوانین خام و بدون مطالعه مانند صدور مجوز برای حفر صدها هزار حلقه چاه در جای‌جای ایران عزیز نه‌تنها موجب از بین رفتن سفره آب زیرزمینی شد بلکه موجب فرونشستن دشت‌های وسیع ایران نیز شد و چشمه‌ها و قنوات، نهرها و رودخانه‌ها نیز به تبع آن خشکیدند.
جناب رییس‌جمهور حیات وحش در ایران و جهان نیازمند یک طبیعت سالم است، با کمال تاسف طبیعت ایران چنان دستخوش تغییرات نابسامان شده که در شرایط فعلی نمی‌تواند توانایی تولید و نگاهداری از جمعیت سالم و پویای حیات وحش را حفظ کند. کل تعداد چهارپایان قابل شکار در ایران حدود ١١ تا ١٢٠ هزار راس است که بیش از ٥/١ میلیون تفنگ مجاز و تعدادی نیز غیرمجاز به طرف آنان نشانه رفته است. تعداد کل آهوان ایران‌زمین از ٢٠ هزار راس فراتر نمی‌رود که در معدودی زیستگاه مانند موته، شیراحمد و زنجان پناه گرفته‌اند.
هر ساله حدود ١٥ قلاده پلنگ ایرانی با طعمه مسموم، تصادف رانندگی یا با گلوله شکارکش‌ها از بین می‌روند. طبق یک اصل مسلم در مدیریت حیات وحش، نتیجه هر گونه اقدام مخرب در محیط طبیعی در آینده‌ای نامعلوم ولی محتوم به بار می‌نشیند و بر اساس این اصل مسلم آینده محیط طبیعی و حیات وحش ایران بسیار تاریک‌تر از وضع فعلی خواهد بود.
جناب رییس‌جمهور
جنابعالی در محافل ملی و بین‌المللی، دولت خود را یک دولت محیط زیستی معرفی کرده‌اید. «گویم که به دل دوست نداری ما را، قربان محبت زبانیت شوم.» همین گفتار جنابعالی موجب قوت قلب دوستداران محیط‌زیست است، اینکه اولین جلسه هیات دولت به ریاست جنابعالی به موضوع دریاچه ارومیه اختصاص داشت و آنکه خانم دکتر ابتکار را به سمت ریاست سازمان حفاظت محیط زیست منصوب کردید، نمایانگر توجه شما به مقوله محیط زیست است ولی علاقه‌مندان محیط زیست در نیمه دوره اول صدارت شما توقع اقدام بیشتر را در تحکیم شعارهای‌تان دارند.به نظر این شکاربان قدیمی با ٤٢ سال آشنایی با طبیعت ایران، تنها راه نجات، تقویت سازمان حفاظت محیط زیست از راه تامین منابع مالی، پرسنلی و تجهیزاتی است. وقت عمل امروز است. طبیعت ایران به فرشی نخ‌نما می‌ماند که فردا برای حفظ آن خیلی دیر است. زمان عمل هم‌اکنون است، هم‌اکنون.
با نهایت احترام

اسماعیل کهرم

٭مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست
منبع:زیست بوم


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۵ بهمن ۹۴ ، ۰۷:۳۶
پیمان صاحبی


بشر برای رفع تشنگی، تولید غذا، انرژی، استخراج مواد معدنی خام از زمین و بسیاری از فعالیت‌های دیگر به آب نیاز دارد.

میانگین حجم آب مورد نیاز هر خانوار چهار نفره روزانه می تواند به 400 گالن یا حتی بیشتر برسد که در کنار آن باید حجم بالای استفاده از منابع آبی در امور کشاورزی، تولیدی و صنایع را نیز در نظر گرفت. همچنین الکتریسیته که به عنوان عامل محرک پیدایش تمدن برشمرده می شود از طریق توربین‌هایی تولید می‌شود که برای کار کردن به میزان زیادی آب نیاز دارند.
این در حالیست که با بالا رفتن دمای هوا ناشی از تغییرات اقلیمی، برخی از بزرگترین دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و دریاهای جهان با گذشت زمان در حال کوچکتر و خشک شدن هستند. زمانی که مقدار آب مصرفی بشر بیش از میزان آب تولیدی باشد که طبیعت وارد چرخه محیط زیست می‌کند، مجموع ذخایر آبی کاهش می‌یابد.

8 دریاچه و رودخانه جهان که خشک شدند

سایت «شبکه طبیعت مادر» در مطلبی به معرفی دریاچه‌ها و رودخانه‌هایی پرداخته که کاملا خشک شده‌ یا در حال خشک شدن هستند:
- دریاچه پوپو: زمانی دریاچه پوپو دومین دریاچه بزرگ بولیوی بود اما اکنون این دریاچه خشک شده است. تصاویر گرفته شده از این دریاچه در آوریل سال 2013 نشان می‌دهد که میزان آب بسیار ناچیزی در آن باقی مانده است. همچنین تصاویر ماهواره‌ای ناسا در ژانویه 2016 نشان دهنده بستر خشک شده دریاچه در سمت راست آن است. خشکسالی، ‌تغییرات اقلیمی و تغییر مسیر آب از منبع اصلی دریاچه در کاهش ذخایر آبی آن نقش داشته است.
- رودخانه کلرادو: این رودخانه پس از عبور از پارک ملی کوه راکی در ایالت کلرادوی آمریکا از چهار ایالت دیگر و بخش‌هایی از مکزیک گذشته و به خلیج کالیفرنیا می‌ریخته اما اکنون جریان آب پیش از رسیدن به دهانه تاریخی رودخانه به مسیرهای دیگری کشیده شده و مسیر آن برای آبیاری محصولات کشاورزی، تامین آب روستاها و شهرها و پرکردن استخرها تغییر یافته است. هر آنچه از جریان آب باقی می‌ماند و از مرز بین ایالات متحده و مکزیک می‌گذرد برای مکزیک به حساب می‌آید و میزان آب ناچیزی که باقی مانده بر اثر فاضلاب ناشی از فعالیت در زمین‌های کشاورزی ایالات متحده آلوده شده است. همچنین وقوع چند سال خشکسالی به طور چشمگیری میزان بارش لازم برای تامین آب رودخانه کلرادو را کاهش داده است.
- دریاچه آرال: این دریاچه که در منطقه‌ای در مرز قزاقستان و ازبکستان واقع است مجموعه نامرتبط از حوضچه‌های کوچک حاوی آب دریاست. دریاچه آرال از دهه 1960 و هنگامیکه اتحادیه جماهیر شوروی اقدام به تغییر مسیر رودخانه‌های تغذیه کننده دریاچه آرال برای آبیاری زمین‌های کشاورزی کرد، عقب نشینی کرده است. در سال‌های اخیر اقداماتی صورت گرفته تا میزان جریان آب بیشتری وارد این دریاچه شود اما به نظر نمی‌آید با این روش‌ها بتوان این دریاچه را به حجم اولیه خود برگرداند. دریاچه آرال یکی از بزرگترین مشکلات زیست محیطی ناشی از فعالیت‌های انسانی در تاریخ است.
- حوضه بدواتر: خوشبختانه نقش انسان در کاهش ذخیره آبی این دریاچه‌ کمرنگ تر بوده است. تنها عاملی که باعث عقب نشینی آب حوضه بدواتر می‌شود چرخه طبیعی است. بدواتر در حقیقت دریاچه‌ای فصلی است که پس از بارش باران و پیش از بخار شدن آب بوجود می‌آید. این دریاچه در دره مرگ کالیفرنیا، 85 متر پایین تر از سطح دریا و به عنوان کم ارتفاع ترین منطقه در آمریکای شمالی واقع شده است.
- دریاچه چاد: طبق بررسی سازمان ملل این دریاچه در آفریقا میزان 95 درصد حجم آب خود را در فاصله سال‌های 1963 تا 1998 از دست داده است. این دریاچه کم عمق به دلیل تغییر الگوهای بارش باران، از بین رفتن جنگل‌ها و افزایش تقاضای جمعیت اطراف آن به شدت آسیب دیده است. این دریاچه در سال 1908 و بار دیگر در سال 1984 خشک شد.
- دریاچه اونز: تا اوایل دهه 1900 دریاچه اونز در شرق «سیرا نوادا» در ایالت کالیفرنیا جریان آبی به طول 19 کیلومتر و عمق هفت تا 15 متر داشت. در سال 1913 آب تامین کننده دریاچه اونز توسط دپارتمان آب و نیروی لس‌آنجلس تغییر مسیر پیدا کرد. سطح آب این دریاچه به تدریج کاهش یافت و به سطح فعلی رسید که بیشتر قسمت‌های آن خشک شده است.
- دریاچه پاول: این دریاچه که در منطقه مرزی ایالت‌های آریزونا و یوتای آمریکا قرار دارد با ساخت سدی روی رودخانه کلرادو ایجاد شد. این سد که 216 متر ارتفاع دارد در سال 1963 تکمیل شد اما تا 17 سال پس از آن آبی در آن جریان پیدا نکرد و پس از آن چندین کیلومتر از زیستگاه‌های حیات وحش به زیر آب فرو رفتند. امروز این دریاچه به منطقه‌ای تفریحی تبدیل شده است.
- دریاچه مید: در حدود یک دهه دریاچه مید در ایالت نوادای آمریکا مجموع حجم آب خود را بیش از 60 درصد از دست داده است. خشکسالی‌های مداوم و افزایش تقاضای منابع آبی تاثیرات نامطلوبی بر سطح آب این دریاچه داشته به گونه‌ای که در یک ماه حدود یک متر از عمق آن کاسته شده است.
منبع:زیست بوم


۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۰ بهمن ۹۴ ، ۰۸:۱۱
پیمان صاحبی