گرمایش ۱٫۵ درجهای ایران
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: ۱۰۰۰ هکتار جنگل کاری توسط ستاد در مناطق بحرانی انجام شده که قسمت اعظمش در غرب تهران است که کانون بحرانی گردوغبار به شمار میرود.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری و معاون وزیر جهاد کشاورزی در مراسم افتتاح هزار هکتار طرح جنگل کاری برکت در مناطق حاشیهای تهران و برنامهریزی و ایجاد دو هزار هکتار جنگل در استانهای مرزی کشور گفت: به دلیل مشکلاتی که امروز از جانب عدم رعایت موزونیت و تعادل با آن روبرو هستیم بر اساس برآوردها جنگلهای جهان از ۸ میلیارد هکتار اکنون به ۴ میلیارد هکتار رسیده است.
خداکرم جلالی افزود: خداوند در قرآن هم به آن اشاره کرده است که ما روییدنیها را بر اساس تعادل و موزونیت در جهان آفریدیم. وی ادامه داد: میزان گازهای گلخانهای طی هزاران سال حدود ۲۷۰ ppm بوده، اما امروز به ۴۰۰ ppm رسیده است و این بهم خوردن تعادل و موزونیت مشکلاتی را برای جهان ایجاد کرده و گرمایش زمین و تغییر اقلیم را رقم زده است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اظهار کرد: دو نتیجه بسیار خطرناک که از تغییر اقلیم و گرمایش زمین به وجود آمده کمبود آب و بیابان زایی است. ایجاد سونامیها، سیلها، خشکسالیها و بیماریهای ناشناخته هم بخش دیگری از عوارض است.
خداکرم افزود: گرمایش زمین در جهان طی دهههای اخیر ۰٫۸ درجه بوده است و در ایران به یک و نیم درجه میرسد. با هر درجه افزایش دما نیاز آبی درختان و گیاهان ۱۶ درصد افزایش مییابد و تعریق و تعرق هم بالا میرود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: میزان سرانه گازکربنیک هم در کشور ما بالا است که به ۹ تن در سال میرسد، اما میانگین جهانی حدود ۶ تن است. برای این موضوع سازمانهای بینالمللی برنامههایی را دارند ولی امیدی نیست که کاری اساسی انجام شود. یا باید مصرف سوختهای فسیلی و تولید گازهای گلخانهای را کاهش دهیم و یا باید میزان فضای سبز را افزایش دهیم.
وی ادامه داد: اگر هر خودرو روزی ۳۰ لیتر بنزین بسوزاند باید حدود ۳۰ هکتار فضای سبز و جنگل داشته باشیم تا این میزان کمبود اکسیژن را جبران کند که متأسفانه ما چنین فضای سبز و جنگلی را نداریم.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اظهار کرد: از نظر میزان بارندگی ما یک سوم میانگین جهانی بارندگی داریم، اما تبخیر ما سه برابر میانگین جهانی است. با این وجود کشور ما از ۱۳ اقلیم جهان، ۱۱ اقلیم دیگر غیر از استوایی و قطبی را دارا است و از نظر تنوع گیاهی و جانوری جزو پنج کشور اول جهان هستیم.
خداکرم گفت: با توجه به تاکیدات و رهنمودهای مقام معظم رهبری و همچنین بیانات اخیر ایشان به مناسبت هفته منابع طبیعی توقف بهرهبرداری صنعتی از جنگلهای شمال از امسال شروع شده و ما ۱۵۰ هزار هکتار بهرهبرداری را کاهش دادیم و امیدواریم از سال اول برنامه ششم بهرهبرداری را به طور کامل متوقف کنیم.
وی با تشکر از ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) گفت: هزار هکتار جنگل کاری توسط ستاد در مناطق بحرانی انجام شده که قسمت اعظمش در غرب تهران است که کانون بحرانی گردوغبار در ملارد به شمار میرود، بوده و ۷۶۰ هکتار آن آتریپلکسکاری شده که میتواند کانونها را کنترل کند و امیدواریم طی سه سال آینده به طور کامل ایمن شود. همچنین بخش دیگری در منطقه لواسان و مسعودیه که اکنون در آن هستیم، انجام شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در پایان خاطرنشان کرد: ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) قدم مثبت و بسیار ارزشمندی را برداشته که هم مورد عنایت مقام معظم رهبری است و هم نیاز امروز ما است. حدود ۲ هزار هکتار هم ستاد برنامه دارد که امروز اجرایی کند و از آن مقدار حدود ۱۵۰۰ هکتار در خوزستان و جنوب غرب شهر اهواز است تا از کانونهای مهم گرد و غبار به شمار میرود و ۵۰۰ هکتار دیگر هم در ایلام است.