اقدام برای مبارزه با گرد و غبار وارد مرحله تازهای شد
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست پیرامون تلاشهای انجام شده برای حل معضل گرد و غبار، روز شنبه ۱۴ اسفندماه سالجاری طی نامهای به گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار تشکیل Task forceمنطقهای با همکاری کشورهای منطقه برای رسیدگی به موضوع گرد و غبار شدند.
بخشی از متن نامه ارسالی به شرح ذیل است: نظر به افزایش گرد و غبار و طوفانهای شن در سطح جهانی بهویژه در منطقه غرب آسیا، به ابتکار جمهوری اسلامی ایران و با توجه به فوریت موضوع، دو قطعنامه A/RES/۷۰/۱۹۵) و (A/RES/۷۱/۲۱۹منتج از گزارش جهانی ارزیابی پیرامون گرد و غبار، به ترتیب در دسامبر ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید.
همچنین به ترتیب کمیسیون اقتصادی اجتماعی ملل متحد در آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) و مجمع محیط زیست ملل متحد در می ۲۰۱۶ E/ESCAP/RES/۷۲/۷) و(UNEP/EA,۲/Res.۲۱ دو قطعنامه دیگر پیرامون گرد و غبار با اشاره به اهمیت توجه به اثرات اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی گرد و غبار و طوفانهای شن و همچنین ضرورت تدوین برنامههای اقدام منطقهای برای مبارزه با بیابانزایی به منظور کاهش انتشار این پدیده و بهبود کیفیت هوا برای صدها میلیون نفر جمعیت جهانی، صادر کردند.
بروز و شدت طوفانهای شدت در ایران درحال افزایش است و حدود ۳۰ درصد از کانونهای بحرانی در داخل و ۷۰ درصد آن از سایر کشورهای همسایه غرب آسیا سرچشمه گرفته است.
در این راستا، ایران دارای طرح ملی برای مقابله با این چالش محیط زیستی چند وجهی پیچیده که دارای ابعاد بسیاری میباشد، است. برآوردها نشان میدهد که تقریبا دو و نیم میلیون هکتار از کانونهای بحرانی داخل ایران واقع شده در حالیکه تنها یکی از کانونهای بحرانی منشا گرد و غبار در عراق حدود ۸ میلیون هکتار وسعت دارد که بزرگی آن مشابه وسعت کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
باتوجه به وسعت اثرات محیط زیستی، اقتصادی، اجتماعی و سلامت و ضرورت پاسخگویی و مقابله با این پدیده، پیشنهاد می کنیم تا به فوریت " گروه ویژه کاری " متشکل از کارشناسان خبره و متخصص کشورهای منطقه برای رسیدگی به این موضوع تشکیل شود.
منبع:ایانا