ارزش زبالههای غذایی کشور، ٦٠درصد ارزش صادرات نفتی

رئیس اتاق بازرگانی شیراز گفت: در حالی که دوربینهای قوی نظارتی دانشگاه علوم پزشکی روی کارخانههای تولیدی متمرکز شده و برای مصرف یک اپسیلون کربوهیدرات، ایرادات فراوانی گرفته میشود، اما در معروفترین رستورانهای این شهر و زیر گوش دانشگاه علوم پزشکی، گربهها جولان داده و برخی از این گربهها حتی میخواهند به مشتریان حمله کنند.
جمال رازقی، رئیس هیأتمدیره انجمن صنفی کارفرمایی صنایع غذایی و تبدیلی فارس امروز در گفتوگو با خبرنگار ایانا افزود: در حالی که دوربینهای قوی نظارتی دانشگاه علوم پزشکی روی کارخانههای تولیدی متمرکز شده و برای مصرف یک اپسیلون کربوهیدرات، ایرادات فراوانی گرفته میشود، اما در معروفترین رستورانهای این شهر و زیر گوش دانشگاه علوم پزشکی، گربهها جولان داده و برخی از این گربهها حتی میخواهند به مشتریان حمله کنند.
وی با بیان اینکه تعدد دستگاههای نظارتی، کار را برای صنعت غذا پیچیده کرده و هزینههای تولید را بالا برده است، عنوان کرد: متأسفانه بدنه سنگین، بزرگ و تنبل دولت، هزینههای فراوانی را بر صنعت غذا تحمیل کرده که قیمت تمامشده را افزایش داده و تولیدات درون کشور را به لحاظ قیمت، غیرقابل رقابت در بازارهای جهانی کرده است.
رازقی با بیان اینکه خط قرمز وزارت بهداشت باید سلامت تولیدات باشد و نه برخوردهای سلیقهای، ادامه داد: انتظار داریم در دانشگاه علوم پزشکی از رفتارهای سلیقهای دوری شود نه آن که یک کارشناس علوم پزشکی بهدلیل آنکه از رنگ، مزه یا اسم فلان محصول خوشش نمیآید، برای تولید یک محصول مجوز صادر نکند؛ رفتارهایی که به عینه در دانشگاه علوم پزشکی دیده شده است.
وی با طرح این پرسش که مگر قرار است سلیقه و ذائقه کارشناس دانشگاه با سلیقه و ذائقه تمامی مردم یکی باشد، بیان کرد: انتظار داریم دانشگاه علوم پزشکی، رفتارهای متناقض خود را با صنعت کنار بگذارد.
این فعال صنعتی با بیان اینکه نیازمند نظارت بیشتر در سطح عرضه محصولات هستیم، یادآور شد: تولیدکننده در فارس با هزار بدبختی زنجیره سرد را که لازمه رعایت کیفیت در مواد غذایی است، تأمین میکند و محصول را با کیفیت مناسب، درب مغازه تحویل میدهد، اما بهدلیل عدم توجه مغازه دار به شرایط استاندارد نگهداری کالا، تولیدات کیفیت خود را از دست داده و ضایع میشود.
رازقی در ادامه، روی سخن خود را رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز قرار داد و با اعلام آن که از ایشان به شدت گلایهمند است، تأکید کرد: متأسفانه موافقت دانشگاه علوم پزشکی با راهاندازی ماستبندیهای سنتی، ضربه شدیدی به صنعت نیمهجان صنایع لبنی در استان میزند.
وی با اشاره به اینکه در فارس ۲۵ کارخانه لبنی تعطیل شده است، گفت: دولت قبل طرحی را تصویب کرد که دنده عقب برای صنعت لبنیات بود، طرحی که شرایط را برای راهاندازی ماستبندیهای سنتی مهیا کرد البته از دولت قبل که رفتار طبیعی و منطقی نداشت انتظار بیشتری نداشتیم، اما امید آن را داشتیم که در دولت تدبیر و امید، جلوی این روند گرفته شود. این در حالی است که چندی پیش کارگروه سلامت در فارس بدون اطلاع قبلی برگزار شد و راهاندازی ماستبندیهای سنتی با زیرآبی رفتن واحد بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی با این بهانه که مردم از ماست سنتی خوششان میآید، به تصویب رسید بیآنکه به شرایط نامناسب صنعت لبنیات و فروش نرفتن محصولات صنعتی لبنی توجه شود.
رازقی با تأکید بر آن که این اقدام، هدر دادن سرمایههای کشور در صنایع لبنی است، اظهار کرد: ما همچنان شاهد تناقض بین نانواییهای صنعتی و سنتی هستیم و برگزاری جلسات مختلف نیز ثمربخش نبود و قطعاً در آینده این تناقض بین صنایع لبنی و ماستبندیهای سنتی نیز به وجود خواهد آمد.
وی با ابراز تأسف شدید از کیفیت نانهای سنتی اضافه کرد: باید افسوس به حال مردم خورد که مجبور به مصرف نانهایی هستند که از بیشتر نقاط کشور هم بیکیفیتتر است و هم گرانتر.
رئیس اتاق بازرگانی شیراز افزود: باید با واحدهایی که به سلامت مردم اهمیت نمی دهند بهشدت برخورد شود.
رازقی خواستار توجه به مصرف بهینه آب در شرایط خشکسالی شدید شد و بیان کرد: روز جهانی غذا را در کشورمان در حالی برگزار میکنیم که همه ساله میزان آبی که برای ضایعات محصولات کشاورزی در ایران مصرف میشود معادل ۹,۳ میلیارد مترمکعب است.
وی با بیان اینکه کل آب مصرفی کشور در بخش شرب و صنعت تنها هفت میلیارد مترمکعب برآورد شده است، ادامه داد: این معضل به معنای آن است که میزان آبی که با ضایعات کشاورزی در ایران تلف میشود بیشتر از تمام آبی است که مردم کشور و صنایع مصرف میکنند و این میزان تقریباً معادل نیمی از آب شیرینی است که از رودهای کرخه، کارون و جراحی به خلیج فارس می ریزد و از طرف دیگر دورریز غذا در ایران معادل ۶۰ درصد درآمد نفتی کشور است.
رازقی با بیان اینکه ایرانیها به اندازه ۱۰ کشور اروپایی مواد غذایی دور می ریزند، عنوان کرد: ضایعات مواد غذایی در ایران معادل ۳۵ میلیون تن است، در حالی که در اتحادیه اروپا با ۲۷ کشور عضو، تنها ۹۰ میلیون تن مواد غذایی راهی زبالهها میشود. به عبارت دیگر ایرانیها معادل ۶۰ درصد درآمد نفتیشان را با ضایعات غذا به سطل زباله میریزند و این ضایعات در ایران معادل ۱۵ میلیارد دلار ارزش دارد.
به گفته وی، همه ساله ۱,۳ میلیارد تن غذا در جهان هدر می رود که بیشترین آن مربوط به میوه و سبزیجات، ماهی و غلات است و ایران بهتنهایی ۲.۷ درصد از این ضایعات را به خود اختصاص داده که معادل ۳۵ میلیون تن است.
رئیس هیأتمدیره انجمن صنفی کارفرمایی صنایع غذایی و تبدیلی فارس تأکید کرد: تعدد دستگاههای نظارتی بر صنعت غذا کار را بسیار پیچیده و هزینههای تولید را افزایش داده و مهمترین علت ناتوانی در صادرات قیمت تمامشده است که قسمتی از آن به بدنه بزرگ سنگین و تنبل دولت برمیگردد که هزینههای زیادی به بدنه تولید کشور تحمیل میکند و باعث افزایش قیمت تمامشده میشود.
ایرانیها به اندازه ١٠ کشور اروپایی موادغذایی دور میریزند. بر اساس گزارش سازمان جهانی خواربار و کشاورزی، ضایعات موادغذایی در ایران معادل ٣٥ میلیون تن است این در حالی است که در اتحادیه اروپا با ٢٧ کشور عضو، تنها ٩٠ میلیون تن مواد غذایی راهی زبالهها میشود. یک پژوهش علمی ارزش مادی ضایعات مواد غذایی در ایران را ١٥میلیارد دلار برآورد کرده که اگر این رقم را با درآمد نفتی پیشبینیشده در بودجه ٩٥ مقایسه کنیم، متوجه میشویم ایرانیها معادل ٦٠درصد درآمد نفتیشان را با ضایعات غذا به سطل زباله میریزند. از این گذشته گزارش مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق بازرگانی نشان میدهد میزان آبی که برای ضایعات کشاورزی مصرف میشود، معادل ٩,٣ میلیارد مترمکعب است. جالب است بدانید که گزارشهای رسمی حاکی از آن است که کل آب مصرفی در بخش شرب و صنعت تنها هفت میلیارد مترمکعب برآورد شده و این به آن معناست که میزان آبی که با ضایعات کشاورزی در ایران تلف میشود، به اندازه تمام آبی است که مردم کشور و صنایع مصرف میکنند.
نان، میوه و برنج بیشترین ضایعات غذا در ایران
آمارهای فائو رقم تکاندهندهای از ضایعات غذا در ایران را گزارش میدهد. بر این اساس هرسال ۱.۳ میلیارد تن غذا در جهان هدر میرود که بیشترین ضایعات مربوط به میوه و سبزیجات، ماهی و غلات است. این درحالی است که ایران ٢,٧ درصد از ضایعات غذای جهان را به خود اختصاص میدهد که این رقم معادل ٣٥ میلیون تن است. بیشترین ضایعات غذا در ایران مربوط به نان، میوه و سبزیجات و برنج است.
گزارشهای فائو تأکید میکند که در جهان ٩٠٠ میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند که با ضایعات ١,٣ میلیارد تنی غذا میتوان ٨٠٠ میلیون نفر از گرسنگان را سیر کرد و تقریباً گرسنگی در جهان را ریشهکن کرد.
با اینکه گفته میشود ضایعات بالای غذا هم در کشورهای درحال توسعه و هم در کشورهای صنعتی رقم قابل توجهی است، اما خوب است بدانید که گزارشهای جهانی دو مدل متفاوت هدردادن غذا در کشورهای مختلف را نشان میدهد. بر این اساس در کشورهای درحال توسعه ضایعات غذا بیشتر مربوط به فرآیند برداشت تا فرآوری است که البته با توجه به توسعهنیافتگی صنایع و بخش تولید دراین کشورها این گزارش طبیعی بهنظر میرسد. این در حالی است که درکشورهای صنعتی بیشترین ضایعات غذا در خردهفروشیها و به دست مصرفکننده نهایی اتفاق میافتد؛ به عبارتی در کشورهای توسعهنیافته تولید اسراف کارتر است و درکشورهای صنعتی مصرفکننده./
منبع:ایانا