شهروندان تهرانی، پیشتاز تولید پسماند ساختمانی در جهان
در روزهایی که ساختوساز در پایتخت دوره رکود را طی میکند، باز هم نمیتوان بر عبور روزانه بیش از ۵هزار کامیون شهر تهران چشم بست که خاک و نخاله ساختمانی را به مراکز آبعلی و آرادکوه منتقل میکنند.
به گزارش سلامت نیوز، همشهری آنلاین نوشت: ساخت و ساز در پایتخت نسبت به 5سال گذشته، 60درصد کاهش یافته است. این رقمی است که معاون برنامهریزی و توسعه شهرداری تهران اعلام کردهاست. اما باز هم با رکود در عرصه ساخت و ساز، تولید پسماند ساختمانی در این شهر بزرگ روزانه بالغ بر 50هزار تن است. این رقم یعنی 7برابر تولید زبالههای خانگی.
در همین روزها نخستین کارخانه استحصال خاک و نخاله شهر تهران در دست احداث است و مدیرعامل سازمان پسماند شهر تهران نیز از احداث دومین کارخانه استحصال خاک و نخاله پایتخت در روزهای آینده خبر میدهد.حسین جعفری همچنین میگوید که بهزودی شهر تهران را برای استحصال بیش از 120هزار تن خاک و نخاله ساختمانی آماده میکنیم تا کمترین میزان زباله ساختمانی دفن شود و آسیب کمتری به محیطزیست وارد شود.
استحصال 6هزار و 600تن خاک و نخاله پایتخت
دومین کارخانه استحصال خاک و نخاله پایتخت با ظرفیت 3هزار و 300تن بهزودی احداث خواهد شد. مدیرعامل سازمان پسماند شهر تهران در اینباره گفت که براساس اصل 44قانون اساسی و تأکید شهردار محترم و شورای اسلامی شهر تهران برای استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در موضوعات مربوط به پسماند کار احداث کارخانههای استحصال خاک و نخاله پایتخت در دست اجراست.
حسین جعفری با اشاره به احداث نخستین کارخانه استحصال خاک و نخاله پایتخت افزود: نخستین کارخانه استحصال خاک و نخاله شهر تهران که 100نفر بهصورت مستقیم و 300نفر بهصورت غیرمستقیم را مشغول بهکار خواهد کرد هماکنون مراحل احداث را طی میکند. این کارخانه با سرمایهگذاری بخش خصوصی و با استفاده از آخرین تکنولوژی و فناوری جهانی و خصوصا توجه به وضعیت آب و هوایی ایران و کمبود آبی که در کشور با آن روبهرو هستیم، با فناوری اقلیم نیمهخشک طراحی شده و در دست احداث است.
به گفته وی هماکنون طراحی کارخانه تمامشده است و اقدامات لازم برای دریافت مجوزهای قانونی از کارگروه پسماند استان و سازمان حفاظت محیطزیست و سایر سازمانهای مرتبط در حال اجراست. بعد از آن نیز دستگاهها باید وارد ایران شده و در محل کارخانه مستقر شوند.
به گفته جعفری، کارخانه اول ظرفیت استحصال 3300تن در روز را دارد و کارخانه دوم نیز با همین شرایط بهزودی کلنگزنی شده و کار احداث آن آغاز خواهد شد.آنگونه که وی گفته است سرمایهگذاری دومین کارخانه استحصال خاک و نخاله از سوی بخش خصوصی داخلی انجام خواهد شد و نزدیک به 100میلیارد تومان سرمایهگذاری صورت گرفته و ظرفیت استحصال 3300تن خاک و نخاله را خواهد داشت. این کارخانه نخستین کارخانه تمام اتوماتیک استحصال خاک و نخاله خواهد بود که در مجموعه آبعلی تهران احداث خواهد شد.
ظرفیت 120هزارتنی برای پایتخت
ظرفیت تولید پسماندهای ساختمان در پایتخت بیش از 120هزار تن در روز است. این ظرفیت با توجه به جمعیت و روزهای رکود در ساختوساز رقمی عجیب نیست. در واقع شهر تهران در این روزها که ساختوساز بیش از 60درصد کاهش یافته است، روزانه بالغ بر 50هزار تن خاک و نخاله ساختمانی تولید میکند. از اینرو طبیعی است که مدیریت شهری تهران برای استحصال 120هزار تن خاک و نخاله ساختمانی خود را آماده کند.
مدیرعامل سازمان پسماند شهر تهران با اشاره به ظرفیتسازی استحصال 120هزار تنی در شهر تهران گفت: پس از بهرهبرداری از 2 کارخانه استحصال خاک و نخاله، بلافاصله احداث یک کارخانه 12هزار تنی در دستور کار قرار دارد که با اعلان یک فراخوان کار احداث آنرا آغاز خواهیم کرد و تا سقف 120هزار تن استحصال خاک و نخاله در پایتخت ظرفیتسازی صورت خواهد گرفت. حسین جعفری با اشاره به اینکه عمده تلاش مدیریت شهری توجه به محیطزیست و کاهش آلایندگی در سطح شهر تهران است افزود: با توجه به همکاری و مساعدت سازمان منابع طبیعی و محیطزیست امیدواریم بتوانیم زمینههای اجرایی مناسبی را فراهم آوریم بهگونهای که کل ظرفیت خاک و نخاله تهران را به چرخه تولید بازگردانیم و کمترین دفن را در محیطزیست داشته باشیم تا آسیب کمتری به محیطزیست وارد کنیم.
با راهاندازی این کارخانه بیش از یک میلیون پسماند تولیدی خاک و نخاله در سال مدیریت میشود، اما تأکید بر کاهش هزینههای زیستمحیطی ناشی از تولید این پسماند نیز مورد نظر بوده است. به گفته جعفری عملیات ساخت کارخانه بازیافت خاک و نخاله پایتخت با ظرفیت 3هزار و 300تن نخاله ساختمانی آغاز شدهاست و در فاز اول که 12ماه طول خواهد کشید ما قادر خواهیم بود سالانه نزدیک به 600هزارتن خاک و نخاله استحصال کنیم و 200هزار تن سیمان سبک نیز بهدست آوریم که این اتفاق علاوه بر اینکه هزینه به شهر تحمیل نمیکند، میتواند درآمدهای خوبی برای شهر ایجاد کند.
2 آمار و یک حیرت
هر تهرانی بهطور متوسط در هر روز 900گرم زباله شهری تولید میکند. این رقم بسیار شگفتآور است. هر شهروند اروپایی براساس گزارشهای بانک جهانی بهطور متوسط روزانه بین 350تا 500گرم زباله شهری تولید میکند. وضعیت در تولید متوسط پسماند ساختمانی در شهر تهران نیز رقمی حیرتآور است. در شهر تهران بهطور متوسط هر شهروند روزانه 5.5کیلوگرم خاک و نخاله تولید میکند، اما هر شهروند اروپایی بهطور متوسط روزانه کمتر از 2کیلو و هر شهروند آمریکایی نیز روزانه 1.21کیلوگرم خاک و نخاله ساختمانی تولید میکند. متأسفانه در میزان تولید پسماند چه در بخش پسماند شهری و چه پسماند ساختمانی، تهرانیها پیشتاز بسیاری از شهرهای جهان هستند. بر همین اساس مدیریت شهری تهران با استفاده از سرمایهگذاری گسترده و استفاده از تازهترین فناوریهای جهانی، در تلاش هستند تا میزان کمتری از منابع را هدر دهند و بیشترین بازچرخانی در منابع بهوجودآید.