جنگل نفس میخواهد
برخلاف شرایط ناگوار جنگلهای کشور طرح «تنفس» تا مرحله اجرا هنوز فاصله زیادی دارد.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه سبزینه می نویسد: بهرهبرداری نامناسب و طغیان آفت و بیماری دست به دست هم دادهاند تا از جنگلهای کشوری چیزی باقی نگذارند. در این میان آنهایی که از اجرای طرحهای نامناسب سود میبرند بر طبل توسعه میکوبند و میگویند توقف بهرهبرداری از جنگل یعنی بیکاری صدها نفر و دامن زدن به قاچاق چوب، اما موافقان طرح تنفس نیز بر این نکته پافشاری میکنند که اندک باقی مانده جنگلهای کشور تاب بهرهبرداری بیشتر را ندارد و شرایط به گونهای است که باید برای حفظ این ذخایر ژنتیک تصمیم مناسبی گرفت.طرح تنفس جنگل سالهاست مطرح میشود و سالهاست که موافقان و مخالفان آن یکدیگر را به ندانم کاری متهم میکنند، اما آنچه در این میان فراموشی سپرده شده شرایط ناگوار جنگلهای کشور است که قربانی نگاه و زورآزمایی سیاسی برخی میشود، چراکه عدهای جنگلهای کشور را به چشم چوب میبینند چوبهایی که بهتر است الوار شوند تا جیبهای آنها پر پولتر شود.به تازگی علیمحمد شاعری، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس از ماجرایی خبر داده که شرایط را برای موافقان بهرهبرداری بیوقفه از جنگل دشوار میکند، شاعری از این گفته که پیشنهاد طرح تنفس جنگل برای گنجانده شدن در لایحه ششم توسعه در کمیسیون کشاورزی به تصویب رسیده است.
به این ترتیب اگر نمایندگان مجلس در صحن علنی با این طرح موافقت کنند اقدام مناسبی برای حفظ منابع طبیعی کشور صورت میگیرد و به این شکل میتوان امیدوار بود که جنگلهای کهنسال کشور برای آیندگان نیز باقی بماند و خبرهایی مانند جاری شدن سیل کاهش پیدا کند؛ چراکه به گفته کارشناسان اراضی جنگلی 18 برابر بیشتر آب را در خود نفوذ می دهند.
هر سال 20 درصد بهرهبرداری از جنگلهای شمال کم میشود
طرح تنفس جنگلها در حالی هنوز اجرایی نشده که کارشناسان میگویند برای بازگشت جنگل به شرایط پیش از تخریب دستکم به 200 سال زمان نیاز است، به همین دلیل برخی از کارشناسان اجرای طرح تنفس به شکل محدود را چاره کار نمیدانند. هرچند شاعری گفته به دنبال طرح تنفس بلندمدتی برای جنگل است، اما آنطور که وی خبر داده قرار است که در یک دوره پنج ساله هر سال بهرهبرداری از جنگلهای شمال حدود 20 درصد کم شود. رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس امیدوار است به این شکل تا پایان برنامه ششم توسعه بهرهبرداری از جنگلهای شمال متوقف شود. برخی کارشناسان مطرح شدن طرح تنفس جنگل و تصویب آن را در کمیسیون کشاورزی مجلس به فال نیک گرفته و معتقدند چنین تصمیمی اگر به قانون بدل شود میتواند مانع از دست رفتن جنگلهای کهنسال شمال کشور شود. هادی کیادلیری، رئیس دانشکده منابع طبیعی علوم و تحقیقات تهران، در گفتوگو با «سبزینه»، میگوید: اصرار بر اجرای طرحهای نامناسب سبب شده نیمی از جنگلهای کشور ازدست برود و دیگر توانی برای برداشت نداشته باشند. بسیاری از کارشناسان معتقدند چنین نگاهی به جنگل سبب از دست رفتن ذخایر ژنتیکی میشود و برای اصلاح آن باید شرایطی را ایجاد کرد که در آن جنگل حکم کارخانه تولید چوب را نداشته باشد.
جنگل فقط چوب نیست
در کشورمان همزمان با اجرای طرحهای جنگلداری بحث تنفس و مدیریت و برداشت از جنگل نیز مطرح بوده، اما این مهم هیچ وقت اجرایی نشده؛ چراکه طرح های جنگلداری نیز بر پایه برداشت از جنگل شکل گرفتهاند. کیادلیری در اینباره میگوید: وقتی طرحهای جنگلداری به برداشت چوب گره میخورند، شرایط جنگل ناگوار میشود، برای نمونه اکنون نصف جنگلهای شمال طرح ندارد، چون تولید چوب نمیکند؛ به همین دلیل چنین نگاهی را باید تغییر داد. برخی از کارشناسان معتقدند بهرهبرداری از جنگل را نباید فقط دربرداشت چوب دانست؛ زیرا با اجرای طرحها و برنامههای مناسبی مانند گردشگری و برنامههایی با محور توسعه پایدار میتوان نیاز عدهای را به شغل و درآمد تامین کرد.
حفظ جنگل با مرگ جنگل
طرح تنفس برای جنگل هنوز دست نیافتنی است، چراکه شرایط به گونهای است که حفظ و حراست از جنگل با هزینه برداشت از آن تامین می شود.
به همین دلیل کارشناسان معتقدند دولت برای طرح تنفس جنگل باید هزینه کند تا بتوان مانع اجرای طرحهایی شد که تنها هدفشان قطع درختان است. این درحالی است که دولت تاکنون برای تامین این هزینه قدمی برنداشته است، برای نمونه رئیس سازمان جنگلها در آخرین نشست خبری خود درباره اینکه چرا بهرهبرداری از جنگل متوقف نمیشود، گفت سازمان تحت مدیریتش برنامههای لازم را برای متوقف کردن بهرهبرداری از جنگل دارد، اما اجرای این طرح در گروی تامین اعتبار است. جلالی یادآور شد: برای توقف بهرهبرداری در دو میلیون هکتار از جنگلهای شمال حدود 700 میلیارد تومان اعتبار نیاز است، رسیدن به این برنامه زمانی دست نیافتنیتر میشود که بدانید سازمان جنگل هنوز بودجه امسال خود را دریافت نکرده است. به همین خاطر برخی کارشناسان تاکید می کنند تا زمانی که دولت در عمل ثابت نکند طرفدار محیط زیست و حفظ منابع طبیعی است نمیتوان ادعای او را درباره زیست محیطی ترین دولت کشور پذیرفت.
اختلافات قد کشیده است
طرح تنفس جنگل موافقان و مخالفان زیادی دارد، آنها که مخالف اجرای طرح هستند، میگویند: ابتدا باید ارزیابی مشخصی از شرایط جنگلها انجام شود سپس برای آن نسخه پیچید. شاهرخ جباریارفعی، عضو شورای عالی جنگل، در این باره به سبزینه میگوید: کاهش بهرهبرداری از جنگل به شکل سالانه 20درصد راهکار مناسبی نیست، چون بین جامع جنگلداری، اساتید دانشگاهی و مجریان طرح بهرهبرداری از جنگل درباره شرایط جنگل اختلاف نظر وجود دارد، یعنی مشخص نیست که جنگل برای بهرهبرداری پتانسیل مناسبی دارد یا خیر.
این درحالی است که گروهی از کارشناسان میگویند: شرایط جنگلهای شمال آنقدر بحرانی است که نیاز به تحقیق ندارد چون با چشم نیز میتوان شرایط آن را سنجید، اما جباری در این باره بیان میکند: شرایط جنگل باید با مستندات، آمار و ارقام بررسی شود، چون نقاط مختلف جنگل شرایط متفاوتی دارند. او به طرح ارزیابی جنگل اشاره میکند که هر ده سال یکبار انجام میشود، اما باید یادآور شد برخی کارشناسان نتایج این ارزیابیها را معتبر نمیدانند. به همین خاطر اگر امسال که قرار است چهارمین دوره ارزیابیها صورت بگیرد تیم مناسبی مسئول این پژوهش شوند شاید بتوان نتایج آن را ملاک تصمیمگیری برای اجرای طرح تنفس دانست. جباری تاکید میکند: این پژوهش بهتر است امسال از سوی نهادی علمی و معتبر، اما بیطرف انجام شود تا نسبت بهدرستی نتایج آن تردیدی وجود نداشته باشد. او میگوید: اگر امسال اعتبار کافی برای اجرای طرح ارزیابی در نظر گرفته شود و تیم دقیقی آن را اجرا کند اختلافها بر سر طرح تنفس جنگل کاهش پیدا می کند؛ چراکه کارشناسانی مانند جباری معتقدند برخی افراد درباره جنگل نظراتی میدهند که بسیار آرمانگرایانه است و با واقعیت همخوانی ندارد. عضو شورای عالی جنگل تصریح میکند: صنایع وابسته به چوب را در شمال کشور مستقر کردهایم، اگر نیاز آنها به شکل قانونی تامین نشود آنها به قاچاق چوب روی میآورند و نمیتوان با آنها مقابله کرد. به این شکل آنها برای تامین نیاز خود حتی دست به قطع درختان پارکها نیز میزنند. وی میگوید: برخی تصور میکنند قاچاق چوب فقط در شمال کشور اتفاق میافتد، این درحالی است که از تمامی استانها چوب به شمال کشور فرستاده میشود.
دولت هزینه نمیکند
شرایط جنگلهای کشور بحرانی شده و اختلاف بین کارشناسان بسیار است؛ زیرا دولت تاکنون در این خصوص اقدام مناسبی انجام نداده است؛ برای نمونه گفته میشود باید بهرهبرداری از جنگل قطع شود، اما این اتفاق فقط در مقام حرف است، زیرا برای توقف بهرهبرداری از جنگل باید اعتبار مناسبی نیز در نظر گرفت. جباری در اینباره تصریح میکند: دولت میگوید در جنگلها را ببندید، باید پرسید دولت چند ریال به این کار اختصاص داده است، چراکه این طرح هزینه دارد و براساس قانون دولت باید هزینه آن را تامین کند. این درحالی است که برخی کارشناسان بر این باورند مجریان طرحهای بهرهبرداری نیز سرمایهگذاری انجام داده و ماشینآلات خریدهاند و هنگام اجرای طرح تنفس باید به شرایط آنها نیز توجه کرد. جباری در ادامه پیشنهاد میدهد که بهتر است طرح تنفس به شکل پایلوت در چند منطقه اجرا شود و اگر نتایج مثبتی داشت در سایر مناطق نیز آن را اجرایی کرد. این درحالی است که برخی کارشناسان تاکید میکنند شرایط جنگل به گونهای است که دیگر تاب آزمون و خطا را ندارد. به همین دلیل برای حفظ این داراییهای عمومی باید تصمیم مناسبی گرفت. تصمیمی که دولت باید برای اجرایی شدن آن از مقام و وعده فراتر رفته و با اختصاص دادن اعتباری ویژه اجرایی شدن مناسب آن را تضمین کند.