منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

استفاده از مطالب این وبلاگ با ذکر منبع بلامانع می باشد.

پیوندهای روزانه

احتمال انتقال آب از ترکیه به دریاچه ارومیه

سه شنبه, ۲ شهریور ۱۳۹۵، ۰۷:۲۶ ق.ظ


دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه امکان احیای دریاچه ارومیه ثابت شده است، از انجام مطالعات انتقال آب دریاچه وان به دریاچه ارومیه خبر داد. 

عیسی کلانتری در نشست خبری بررسی آخرین وضعیت عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه قول رئیس‌جمهور در مورد احیای دریاچه ارومیه، یک اقدام استراتژیک بود و با بیان اینکه دریاچه وان گرفتار زیادی آب است، گفت: ارتفاع آب در این دریاچه به‌قدری بالا آمده که شرایط بی‌هوازی در کف دریاچه ایجاد کرده و موجودات داخل آب در حال ازبین‌رفتن هستند. 
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با تأکید بر اینکه ترک‌ها به انتقال آب از دریاچه وان متمایل هستند، اظهار کرد: بخشی از مطالعات این طرح صورت گرفته و در حال تکمیل است. مطالعات این پروژه از لحاظ شیمیایی از سوی دانشگاه‌های مراغه، تربیت‌مدرس و ارومیه صورت گرفته و نتایج آن به سوئیس ارسال شده است. 
کلانتری با اشاره به اینکه شوری دریاچه وان کمتر از دریاچه ارومیه است، افزود: PH دریاچه وان ٩,٢ است و PH دریاچه ارومیه ٧.٤ است بنابراین از لحاظ شیمیایی ترکیب آنها مشکلی ندارد. مطالعات بخش بیولوژیکی این پروژه در حال انجام است که در صورت مثبت‌بودن نتایج آن، وارد مذاکره با ترک‌ها خواهیم شد. 
وی با بیان اینکه ترک‌ها از لحاظ مهندسی جلوتر از ما هستند، گفت: آنها می‌توانند آب را تا مرز ایران انتقال دهند. مناسب است که این آب به قسمت شمال دریاچه وارد شود. شوری دریاچه ارومیه به‌خاطر وجود کوه‌های نمکی در ضلع شمال‌غربی دریاچه است که در صورت ورود آب از وان، شوری دریاچه کاهش می‌یابد. 
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه اگر مطالعات تکمیل شود، مذاکرات فنی و سیاسی آن شروع می‌شود، گفت: اگر بتوانیم ١,٥ تا دو‌میلیارد مترمکعب آب از دریاچه وان وارد دریاچه ارومیه کنیم، اتفاق خوبی خواهد بود. 
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه در مورد امکان تجدیدنظر در الگوی کشت اراضی کشاورزی حاشیه دریاچه ارومیه گفت: در ابتدای انقلاب، ٢٩٠‌هزار هکتار از این منطقه زیر کشت آبی بود، ولی درحال‌حاضر بیش از ٥٠٠‌ هزار هکتار سطح اراضی زیر کشت است بنابراین ١,٥‌میلیارد مترمکعب از حقابه دریاچه ارومیه برای کشاورزی صرف می‌شود. 
کلانتری با اشاره به اینکه اگر ٢٠‌ میلیارد مترمکعب آب دریاچه ارومیه باشد و ١,٥‌میلیارد صرف کشاورزی شود، در سال معادل حدود هفت یا هشت درصد آب دریاچه کاهش می‌یابد، گفت: سطح زیر کشت در این سال‌ها افزایش یافته و مصرف آب بهینه نشده است. 
وی با اشاره به اینکه استان‌های خراسان و اصفهان با کمبود آب مواجه هستند و کارخانه تولید قند در این استان‌ها تعطیل شده است، گفت: این استان‌ها برای تأمین قند به منطقه آذربایجان هجوم آورده و حدود ٤٠٠‌هزار تن چغندر قند در سال به خراسان و اصفهان برده می‌شود. با توجه به قیمت‌های جهانی، ارزش شکر تولیدی به میزان ٤٠٠‌هزار تن، ١٨‌میلیون دلار است، درحالی‌که سالانه ٢٢‌میلیون دلار فقط برای هزینه حمل چغندر قند به اصفهان و خراسان صرف می‌شود. 
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با تأکید بر اینکه طبق این روند، کشور در اقتصاد کلان چهار‌میلیون دلار ضرر می‌بیند، گفت: امسال چغندر قند فقط برای کارخانجات آذربایجان تولید و از خروج چغندر از استان جلوگیری می‌شود. شاید تولید و انتقال چغندر قند از آذربایجان به کارخانه‌های اصفهان و خراسان توجیه اقتصادی برای آنها داشته باشد، ولی برای اقتصاد کشور آسیب و لطمه به بار می‌آورد. کلانتری با اشاره به اینکه ٤,٧‌میلیارد مترمکعب از آب دریاچه ارومیه صرف کشاورزی می‌شود، گفت: ٩٠درصد آب حوزه دریاچه در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود. در کل کشور هم تقریبا همین است و مصرف کشاورزی معادل ٩٠ درصد منابع آبی است. وی با بیان اینکه اگر دریاچه ارومیه احیا نشود، تخلیه تبریز امری محرز است، گفت: جابه‌جایی شهر تبریز بیش از هزار ‌میلیارد دلار هزینه دربر دارد؛ در زمان جنگ یک‌میلیون و صد ‌هزار نفر تعداد کل مهاجران جنگی بود که مشکلات بسیاری برای دولت ایجاد کرد و حالا انتقال پنج ‌میلیون نظر هزینه بسیاری به‌دنبال خواهد داشت. کلانتری با بیان اینکه تصمیم رئیس‌جمهور در مورد احیای دریاچه ارومیه، یک تصمیم استراتژیک بود، تأکید کرد: تصمیم گرفته شد که دریاچه به هر قیمتی حفظ شود؛ چون سلامتی شهروندان را نمی‌توان قیمت‌گذاری کرد. 
منبع: ایسنا
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۶/۰۲
پیمان صاحبی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی