کمین خشکسالی برای ۶۵۰ گورخر ایرانی
سلامت نیوز: کمآبی نفس ۵۰۰ گورخر ایرانی را در منطقه حفاظت شده بهرامگور به شماره انداخته است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری آنلاین،مهندس هوشنگ ضیایی، کارشناس برجسته حیاتوحش با بیان این مطلب گفت: بحران کمآبی در مناطق جنوبی کشور باعث خشکشدن 50درصد چشمههای آبی شده و زندگی گورها و سایر گونههای حیاتوحش موجود در این مناطق را با خطر جدی مواجه کرده است.
این استاد دانشگاه که سالها مدیرکل محیطزیست استان فارس بوده و منطقه حفاظتشده بهرامگور تحت مدیریت وی قرار داشته است، افزود: برداشت غیرمتعارف آب از سفرههای زیرزمینی، خشکسالیهای پیدرپی و نابودی پوشش گیاهی اکنون به سایر عوامل تهدیدکننده گورخر ایرانی افزوده شده است. این درحالی است که حدود 650رأس از اینگونه زیبای حیاتوحش در سراسر زیستگاههای طبیعی کشور باقیمانده که 500رأس آن در منطقه حفاظتشده بهرامگور و 150رأس در پارک ملی توران موجود است.
ضیایی، منطقه حفاظتشده بهرامگور را یکی از قدیمیترین و در عین حال ارزشمندترین زیستگاههای گورخر ایرانی دانست و تصریح کرد: حدود 500رأس گور موجود دراین منطقه که بزرگترین جمعیت گورهای ایرانی را تشکیل میدهد سالهاست که قربانی جادههای این منطقه میشوند؛ بهویژه کمآبی و نبود پوشش گیاهی مناسب سبب شده تا گورها برای دستیابی به آب و گیاه به سمت مزارع و مناطق دیگر رفتوآمد کنند و در این رفتوآمدها بهخصوص رفت وآمدهای شبانه براثر برخورد با خودروهای عبوری در محورهای ارتباطی سیرجان- فارس و فارس- کرمان تلف شوند.
آنطور که این کارشناس حیاتوحش میگوید: منطقه حفاظتشده بهرامگور تنها منطقهای است که جمعیت گورهای آن نسبت به پیش از انقلاب افزایش یافته درحالیکه جمعیت گورهای پارک ملی توران که بنا به برخی آمارها، پیش از انقلاب هزار رأس تخمین زده میشد اکنون با خوشبینی 150رأس برآورد میشود و همین تعداد اندک هم علاوه بر کمآبی با تهدیدات متعددی ازجمله شکار، اشغال زیستگاه توسط دامداران و تعقیب از سوی سگهای گله مواجه است و به همین دلیل جمعیت گورهای پارک ملی توران سیر نزولی را طی میکند.
آبرسانی با تانکر برای حیاتوحش
همزمان با این گفتهها، رئیس منطقه حفاظتشده بهرامگور و پارک ملی قطرویه درخصوص وضعیت حیاتوحش این منطقه به مهر گفت: بهدنبال گرم شدن هوا در منطقه نیریز تعدادی از چشمههای پارک ملی کم آب شدهاند.احمد رستگار تصریح کرد: یکی از دشتهای منطقه بهطور کامل کمآب شده و حیاتوحش برای تأمین آب خود با مشکل روبهرو هستند.
وی با اعلام اینکه هر گورخر در روز ۴۰ تا ۵۰ لیتر آب مصرف میکند از اینرو توزیع آب با تانکر برای اینگونهها مشکلزاست افزود: در این دشت 4 تا 5چشمه وجود دارد اما با توجه به گرم بودن هوا و کم آب شدن این چشمهها حیاتوحش با مشکلاتی روبهرو شده و باید در آینده نسبت به آبدار شدن این چشمهها اقدام کرد.
منطقه حفاظتشده بهرامگور در شرق استان فارس و شمالشرقی شهرستان نیریز قرار دارد. وسعت این منطقه ۴۸۰ هزار هکتار و ارتفاع بلندترین نقطه آن 2هزار و ۷۸۷ متر بوده و دارای آب و هوای گرم و خشک و بارندگی حدود ۲۰۰ میلیمتر است.
منبع:سلامت نیوز