منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

استفاده از مطالب این وبلاگ با ذکر منبع بلامانع می باشد.

پیوندهای روزانه

شهید طبیعت

شنبه, ۸ خرداد ۱۳۹۵، ۰۷:۲۴ ق.ظ


وحیده کریمی

سه صبح،  تکرار کابوس‌های شبانه، جاده‌های فرعی تاریک، شکستن سکوت جنگل و شلیک گلوله. قاچاقیان چوب همیشه پیروز نبرد نا برابر خود با محافظان طبیعت بوده‌اند. وقتی به جان جنگل می‌زنند و درختان را به وسعت کیلومتر ها قطع می‌کنند، ترس خود از مجازات را با حمله به جنگلبانان فرو می نشانند. قدرت مافیای قاچاق چوب را نمی‌توان نادیده گرفت. تطمیع، تهدید، آدم ربایی، ضرب و شتم و حتی قتل برایشان  سخت نیست، زمانی‌که مجازاتی در کار نباشد. نه اینکه کم‌کاری در دستگاه قضا باشد برعکس،دستگاه قضا با اشد مجازات آنها را محاکمه می‌کند اما مافیای چوب راه گریز و به دام نیوفتادن را به خوبی فرا گرفته، کافی است با خطری رو به رو شود شلیک می‌کندو می گریزد، شناسایی  و دستگیری ضاربان و قاتلان درموارد نادری به نتیجه رسیده است. در این شرایط در مقابل قاچاقچیان تا بن دندان مسلح چه از نوع گرم و چه از نوع سرد سلاح‌هایشان، جنگلبانان چه دارند تا از خود دفاع کنند؟
  آخرین جنایت قاچاقچیان چوب
در آخرین جنایت قاچاقچیان چوب، در جنگل سالده  ساعت ۳:۳۰ بامداد، جنگلبانان جلوی خروج دو نیسان حاوی چوب از جنگل را مسدود کردند اما قاچاقچیان با اسلحه شکاری و گلوله به صورت مستقیم به سمت نیروهای منابع طبیعی شلیک کردند تا جنگلبان فضل‌ا... علی‌پور هرگز طلوع صبح جمعه هفتم خرداد را نبیند.در جریان این درگیری، فرمانده یگان منابع طبیعی شهرستان نور و یک نفر دیگر از جنگلبانان در جریان درگیری مسلحانه مجروح شده و به بیمارستان‌های استان مازندران منتقل شده‌اند.
خبر تلخی که تکرار ماجراهایی چون قتل رضا ارغوان جنگلبان قرارداری منابع طبیعی را زنده کرد.یاد آور به رگبار بسته شدن رشید غفاری جنگلبانیست که سه صبح در خانه اش شهید شد. یا دردناک تر از همه قتل ناصر پیروی،  رئیس جنگلبانی ماسال را که11 سال پیش  با تیغ موکت بری سرش را از تن جدا کردند، تداعی کرد.مگر می‌شود در برابر چنین رفتار‌های وحشیانه ای سکوت کردیا داستان تلخ دختر رئیس ستاد مبارزه با کالای قاچاق میاندوآب را  مگر می شود فراموش کرد که جلوی دانشگاه آزاد علوم پزشکی اردبیل در سال ۸۲ با سر بریده رهایش کردند و قاچاقچیان چوب از همین حربه برای تهدید  یکی از محیط بانان منطقه استفاده کردند که اگر دخترش به دانشگاه برود همین بلا را سر او هم خواهند آورد.
 دستگیری قاچاقچیان چوب
البته این‌بارضاربان دستگیر شدند و به گفته معاون سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور،آنها که حجم کمی از چوب را حمل می‌کردند، 5 نفر بودند که در حین حمل چوب و در ساعت 3:30 با گشت جنگلبانی مواجه و درگیر می‌شوند. در این درگیری یکی از همراهان گشت که قرق‌بان جنگل‌داری بودبا نام فضل‌ا... علیپور به علت شلیک گلوله یکی از ضاربین در دم شهید می شود و یکی دیگر از همکاران جنگلبان نیز جراحت سطحی دیده بود که بعد از مداوا از بیمارستان مرخص شده است.به گفته وی، سه نفر از متهمین در ساعات اولیه دستگیر شده‌اند. ضارب اصلی و یکی از همراهان او که متواری شده بودند ساعت یک بعدازظهر دیروز خود را معرفی کردند که مسیر رسیدگی قضایی در حال انجام است.بهزاد انگورج تاکید کرد: مامورین ما در مجموع در ارتباط با گشت و کنترل چوب‌آلات غیرمجاز با مشکلات جدی مواجه هستند.معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفته است: این پرونده در دست رسیدگی است و مقامات قضایی کم و کیف آن را بررسی می‌کنند و امیدواریم بتوانیم مسائل حقوقی این پرونده را به درستی اعمال کنیم.
  قربانیان حمایت از طبیعت
جنگلبانان همچون محیط بانان قربانیان عدم حمایت قانون از خود هستند. ضابطانی که اگر موفق به کسب مجوز حمل اسلحه شوند اجازه استفاده از آن را تحت شرایطی خاص خواهند داشت. اگر استفاده از اسلحه موجب قتل یا مصدومیت قاچاقچیان چوب شود محجازات سنگینی در انتظارشان خواهد بود.
سرنوشت دو محیط‌بان در دنا و منطقه زاگرس درس عبرتی شده برای محیط‌بانان و جنگلبانان تا از حق شلیک برای نجات طبیعت یا حتی جان خود گریزان باشند. هرچند در ماجرای قتل دیروز فرصتی برای شلیک و دفاع از خود نداشتند وضاربان با خونسردی به صورت مستقیم ماشین جنگلبانان را به گلوله بستند.
  زخم‌های ضابطان مسئول اما بی‌اختیار
به هرحال زخم‌های این ضابطان قضایی که مسئوایت مهمی دارند اما اختیار محدودی،  از سوی متعرضان محیط زیست گاه به قدری کاری است که آنها را برای همیشه خانه‌‌نشین می‌کند و این در حالی است که به نظر می‌رسد محیط‌‌بانان بیش از هر زمان دیگری به توجه ویژه نمایندگان خانه ملت برای تصویب قوانین حمایتی نیاز دارند.
جنگلبانان همچون سایر ضابطان قضایی از اختیار به کار گیری سلاح در صورت لزوم و به تناسب موقعیت در برخورد با متعرضین محیط زیست برخوردارند که شرایط و نحوه به کارگیری آن در قانونی که در سال 1373 تصویب شد ذکر شده است.  این افراد در موارد لزوم باید از سلاح استفاده کنند و آموزش‌های لازم در این زمینه به آنها باید داده شود، چرا که دلیل عمده محکومیت محیط‌بانان در محاکم قضایی این است که بدون رعایت شرایطی که در قانون لحاظ شده، اقدام به تیراندازی می‌کنند.  از طرفی شرایط اضطراری که این افراد در زمان مواجه با مجرمان رو به رو می‌شوند در قانون لحاظ نشده است. اینکه فقط تعدادی از جنگلبانان اجازه حمل سلاح دارند و بسیاری بدون اسلحه مشغول فعالیت هستند و از طرفی لحظه ای تعلل در شلیک باعث شهادت بسیاری از نیروهای خدوم در این عرصه شده است، دردی است که درمان آن نیازمند تصویب قوانین حمایتی است. دیروز فضل‌ا... علی‌پور همچون بسیاری از همکاران خود شهید شد تا شب‌های سیاه برای تعداد زیادی از جنگلبانان و محیط بانان همچنان صبح نشود و چه نحس است ساعت سه صبح که سال‌هاست  شاهد  آخرین نفس‌های  محافظان طبیعت است. 

منبع:روزنامه قانون

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۳/۰۸
پیمان صاحبی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی