دریاچه ارومیه زیر موج انتقال آب خزر به سمنان غرق میشود
سلامت نیوز: مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران هفته گذشته از توقف روند تخریب دریاچه ارومیه خبر داد اما تأکید کرد که وضعیت موجود بهمعنای احیای دریاچه نیست.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری آنلاین، این درحالی است که این روزها انتقال آب خزر به سمنان در راس موضوعات مرتبط با آب قرار گرفته؛ طرحی که مدتهاست نخبگان حوزه آب، محیطزیست و منابع طبیعی کشور نسبت به پیامدهای فاجعهبار آن هشدار میدهند.
محسن سلیمانی روزبهانی در حالی از توقف تخریب دریاچه ارومیه خبر میدهد که بارشهای مطلوب سهم قابل توجهی در ایجاد وضعیت موجود داشته اما آنچه مسلم است توقف روند تخریب دریاچه زمانی میتواند کارساز باشد که راهکارهای مصوب احیای دریاچه، اجرا شود. براین اساس، ضروری است مسئولان ستاد احیای دریاچه، وضعیت روبه بهبود دریاچه (ناشی از بارشها) را مغتنم شمرده و تلاش خود را صرف اجرایی شدن طرحهای مصوب بهویژه «نقشه راه احیای دریاچه» کنند.
ضرورت انتشار گزارش کار دستگاهها
اجرای نقشه راه احیای دریاچه ارومیه که ذیل 6 بسته کلی تدوین شده میتواند دستیابی به احیا را گام به گام تسهیل کند؛ به شرط آنکه دستگاهها ونهادها به وظایفی که هیأت وزیران برعهده آنها گذاشته و ملزم به اجرای آن هستند اقدام کنند. درعین حال، ضروری است ستاد احیای دریاچه، همزمان با پیگیری مصوبات مورد نظر بهمنظور شفافسازی، گزارش عملکرد دستگاهها را بهطور منظم منتشر کند تا مشخص شود که کدام دستگاه یا نهاد به وظایف خود عمل کرده و کدام دستگاه یا نهاد اهمال کرده است.
در نخستین گام انتظار میرود ستاد احیا اعلام کند که وزارت نیرو تاکنون چه اقدامی برای «کاهش 40درصدی حقابه آبهای سطحی و زیرزمینی از طریق خرید» انجام داده است. این راهکار نخستین بند از بسته نخست نقشه راه احیای دریاچه است که تحت عنوان «کنترل و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی» تعریف شده است. نکته در خور تامل اینکه وزارت نیرو طی 2سال ملزم به اجرای این طرح یعنی کاهش 40درصدی حقابه آبهای سطحی و زیرزمینی است و این زمان از تاریخ 8 تیرماه 93 (زمان تصویب و ابلاغ از سوی رئیسجمهور) آغاز شده و 8 تیرماه سالجاری به پایان میرسد. «کنترل و کاهش برداشت از منابع آب سطحی و زیرزمینی حوضه» عنوان دومین بسته کلی از 6 بسته نقشه راه است که مشخص نیست چه وضعیتی دارد؟
«جلوگیری از برداشت غیرمجاز آب از آبهای سطحی» و «توقف کلیه طرحهای سدسازی در دست مطالعه و اجرایی وطرحهای شبکههای آبیاری و آبرسانی پایین دست در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، ذخیره و رهاسازی آب درسد شهید مدنی منحصرا برای دریاچه ارومیه»، «ساماندهی چاههای حوضه آبریز دریاچه ارومیه و نصب کنتورهای هوشمند و حجمی جهت کنترل برداشت در راستای افزایش میزان جریان ورودی از رودخانهها به دریاچه» و «انجام هماهنگی لازم با قوهقضاییه در راستای تسهیل و تسریع در اجرای قانون تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه بهویژه چاههای اثرگذاربرآبهای سطحی» از تعهداتی است که ذیل بند 2 نقشه راه احیا تعریف شده و وزارت نیرو ملزم به اجرای آن است اما مشخص نیست که تاکنون چه تعداد از بیش از 40هزار چاه غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه پلمب شده است. پنجمین بند نقشه راه احیای دریاچه ارومیه که «تسهیل و افزایش حجم آب ورودی به دریاچه از طریق اقدامات فیزیکی وسازهای» عنوان گرفته و شامل «انتقال آب رودخانهها به پیکره آبی دریاچه» و «انتقال آب به جزایر و تالابهای حاشیه دریاچه ارومیه از سد حسنلو و بازگشایی مسیر آبراهههای ورودی به تالابهای جنوبی» نیز از تعهداتی است که گزارش شفافی از اقدامات اجرایی مرتبط با آن در دست نیست.
آخرین بند نقشه راه احیای دریاچه ارومیه«تأمین آب برای دریاچه ازمنابع جدید» عنوان گرفته است. براساس این بند، «تأمین اعتبار مورد نیاز و تسریع درانتقال آب طرح انتقال آب از رودخانه زاب به حوضه آبریز دریاچه ارومیه و انتقال پساب تصفیهخانههای حوضه آبریز دریاچه ارومیه به دریاچه» و «تسریع در اجرای طرح انتقال آب از رودخانه ارس در محدوده آذربایجان غربی منحصرا برای دریاچه ارومیه براساس مصوبه تخصیص وزارت نیرو» ازجمله راهکارهایی است که باید مسئولان و دستگاههای متولی توضیح دهند تاکنون چه اقداماتی در این زمینه صورت دادهاند. بهویژه از وزارت نیرو انتظار میرود به جای دنبال کردن طرح انتقال آب خزر به سمنان ضمن بهدست دادن بیلان کار مشخص از اقداماتی که تاکنون درزمینه احیای دریاچه انجام دادهاست به تعهدات زمینمانده خود در قبال دریاچه ارومیه عمل کند.
منبع: سلامت نیوز