منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

استفاده از مطالب این وبلاگ با ذکر منبع بلامانع می باشد.

پیوندهای روزانه


زیست بوممدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز گفت: شدت تخریب و فرسایش خاک در ایران 26 تن در هکتار است که پنج برابر متوسط جهانی است.

به گزارش ایرنا، حسین محمدی عصر چهارشنبه در آستانه روز دوم اردیبهشت، روز زمین پاک که امسال شعار درختان برای زمین - زمین برای زندگی برای آن انتخاب شده است، در جمع خبرنگاران افزود: خاک، مادر حیات کره ی زمین است و در این چند سال اخیر میزان فرسایش خاک 2.5 برابر افزایش یافته که در ایران سالانه 26 تن در هکتار فرسایش خاک داریم در حالیکه متوسط جهانی پنج تن در هکتار است. 

وی با اشاره به اینکه با فرسایش خاک، خاک نباتی را از دست می دهیم، اظهار داشت: با از دست دادن خاک، با معضلاتی همچون کاهش کیفیت محصولات کشاورزی و افت منابع آبی روبرو می شویم. 

این مقام مسئول بیان داشت: متاسفانه امروزه محیط زیست ما با چالش های فراوانی همچون آلودگی آب و هوا، پدیده گرد و غبار، بیابانزائی، تخریب جنگل ها و مراتع، از دست رفتن گونه های جانوری و گیاهی و پائین رفتن سطح سفره های زیرزمینی مواجه هستیم. 

وی گفت: به طوریکه 30 درصد مساحت جنگل های کشور در 50-40 سال گذشته از دست رفته و این روند همچنان رو به افزایش است. 

وی نمونه ی این تخریب جنگل ها را در حوزه جنگل های خزری و هیرکانی دانست و افزود: این جنگل ها به عنوان میراث جهانی ثبت شده اند ولی نیمی از آن ها در 40 سال گذشته از دست رفته و همچنین جنگل های بلوط زاگرس نیز در معرض نابودی قرار گرفته اند در حالیکه به عنوان منبع ذخیره حفظ منابع آبی به شمار می روند. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز ادامه داد: سیل هایی که در سال های اخیر روندی رو به افزایش دارد بیانگر این است که پوشش گیاهی دستخوش تغییرات وسیعی شده بطوریکه سالانه با از دست دادن 130 هزار هکتار از مراتع، به سطح بیابان ها افزوده می شود. 

***از دست دادن منابع مغایر با اقتصاد مقاومتی است 
وی گفت: متاسفانه عدم رعایت الگوی مصرف و استانداردهای مناسب در بخش تولید، خاکمان را با تهدید جدی مواجه کرده است بطوریکه این تهدیدها در بخش تولید و مصرف و مدیریت ضایعات و زباله است. 

محمدی افزود: صحبت از اقتصاد مقاومتی است ولی هدر رفتن منابع مغایر با اقتصاد مقاومتی است بطوریکه در ایران چند برابر میانگین جهانی زباله تولید می کنیم، آب مصرف می کنیم، انرژی مصرف می کنیم، گاز و بنزین مصرف می کنیم و تمام این ها تخریب و آلودگی محیط زیست را در پی دارد. 
وی تاکید کرد: بایستی در تغییر رفتارها جهشی داشته باشیم و الگوی مصرف را تغییر دهیم و در حالیکه در دین مبین اسلام بر صرفه جوئی تاکیدات زیادی شده ولی متاسفانه شرایط مان روز به روز بدتر می شود. 

***90 درصد منابع آبی در ایران تبدیل به فاضلاب می شود 
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز به مدیریت غیراصولی و نامناسب پسماند و فاضلاب در کشور اشاره کرد و گفت: در ایران پساب ها 10 درصد مدیریت و 90 درصد از این منابع آبی را تبدیل به فاضلاب کرده و از دست می دهیم و آن ها را در عرصه ها رها کرده که منجر به آلودگی اراضی کشاورزی و منابع آبی نیز می شوند. 

وی با اشاره به اینکه کمتر از 20 درصد زباله را بازچرخانی و مابقی را دفع می کنیم، افزود: هر تن زباله حدود 500 لیتر شیرابه سمی تولید می کند و هر لیتر شیرابه می تواند 500 مترمکعب آب و خاک را آلوده کند. 

وی سرانه تولید زباله در ایران را حدود 750 گرم دانست و تصریح کرد: در طول روز در ایران حدود 60 هزار تن زباله تولید می شود. 

***نگاهی به سنت ها با حذف کیسه های پلاستیکی 
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز در ادامه به پلاستیک و کیسه های پلاستیکی به عنوان یکی از کالاهای مصرفی که به عنوان زباله وارد محیط می شود، اشاره کرد و گفت: 50 درصد کیسه های پلاستیکی عرضه شده توسط فروشندگان کالا یکبار مصرف است و فوری وارد محیط می شود. 

وی ادامه داد: به طوریکه در محیط زیست و حواشی جاده ها فضای سبز تولید کنیم مانند این است که در حاشیه شهرها و جاده ها پلاستیک کاشته ایم. 

محمدی با تاکید براینکه پلاستیک ها هیچگونه استانداردی ندارند، تصریح کرد: سازمان حفاظت محیط زیست در تلاش است با تدوین لوایح و مقررات و ابزارهای تشویقی برنامه حذف کیسه های پلاستیکی را در سال جاری داشته باشد که در دستور کار خود قرار داده است. 

وی گفت: برای حذف این کیسه ها، جایگزینی معرفی نشده و به همین لحاظ برای جایگزینی آن باید نگاهی به سنت ها و گذشته مان داشته باشیم و از سبدهای خرید و یا کیسه های پارچه ای استفاده کنیم. 

***مصرف کاغذ، ضربه به محیط زیست است 
مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز یکی از معضلات زیست محیطی را مصرف بی رویه کاغذ در کشور دانست و افزود: مصرف کاغذ که به خصوص در محیط های اداری بیداد می کند، به محیط زیست ضربه می زند زیرا برای تولید یک تن کاغذ بایستی 17 اصله درخت قطع شود در حالیکه هر درخت می تواند 6 کیلوگرم دی اکسید کربن را جذب و اکسیژن به ما تحویل دهد. 

وی اظهار داشت: کاغذهای تولید شده را تا 20 بار می توان بازیافت کرد ولی در ایران اینکار انجام نمی شود در حالیکه با صرفه جوئی در کالاهائی مثل کاغذ می توانیم در حفظ پوشش گیاهی و جنگل قدم برداریم. 

وی تاکید کرد: بازچرخانی مواد در فرایند مدیریت پسماند گام موثری در حفظ محیط زیست است که مصداق اقتصاد مقاومتی است. 

***راه اندازی سایت مدیریت پسماندهای صنعتی و ویژه در قشلاق طلائی 
مدیرکل حفاظت محیط زیست یکی از بخش مهم در مدیریت پسماند و زباله را بحث زباله های الکترونیکی عنوان کرد و گفت: در 20 سال اخیر با گسترش فناوری و روند رو به رشد و روزافزون آن، با از رده خارج شدن دستاوردهای گذشته روبرو هستیم که این فناوری ها حاوی فلزات سنگین و جیوه و دیگر مواد شیمیائی خطرناک هستند. 

وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست در سال جاری در نظر دارد به شکل جدی در مدیریت اصولی زباله های الکترونیکی و باطری های فرسوده ورود کند.
 
محمدی بیان داشت: البرز ظرفیت خوبی برای استقرار واحدهای بازیافت در این بخش دارد و اگر محدودیت شعاع 120 کیلومتری از استان برداشته شود، در جهت حفظ محیط زیست، ایجاد اشتغال و توسعه صنعتی استان گام موثری برداشته می شود. 

وی گفت: به همین منظور سایت قشلاق طلائی که حدود 120 هکتار وسعت دارد به عنوان محل مدیریت پسماندهای صنعتی و ویژه در نظرگرفته شده که قرار است با همکاری شهرداری و حمایت بخش خصوصی زیرساخت های آن آماده شود. 

***تولید روزانه 12 تن زباله بهداشتی، درمانی و عفونی در البرز 
دبیرکارگروه مدیریت پسماند استان البرز افزود: روزانه 12 تن زباله های بهداشتی، درمانی و عفونی در استان تولید می شود که فقط 6 تن آن را جمع آوری می کنند ولی به دنبال آن هستیم تا تمام این زباله ها به شکل ویژه جمع آوری و بی خطر شود و به فرایند زباله سوز فرستاده شود. 

وی موضوع تفکیک زباله از مبدا را جزو اصولی ترین فرایند مدیریت زباله و پسماند مطرح کرد و اظهار داشت: تفکیک زباله از مبدا فقط با فرهنگ سازی و جلب مشارکت مردم اجراشدنی است ولی فقط 20 درصد زباله ها و آن هم در مقصد پردازش و تفکیک می شوند که امری هزینه بر و خطرناک است. 

***تولید روزانه حدود 12 تن نخاله ساختمانی در استان
 محمدی در ادامه به تولید نخاله های ساختمانی در استان اشاره کرد و گفت: روزانه حدود 12-10 تن نخاله های ساختمانی در البرز تولید می شود ولی جایگاه مناسبی برای دپوی این نخاله ها وجود ندارد که در کارگروه مدیریت پسماند به دنبال ایجاد محل های دپو در هر شهرستان هستیم.
 
وی اضافه کرد: مقرر شده شهرداری و مدیریت پسماند با مشارکت بخش خصوصی از مجوز محیط زیست استفاده کرده و سریعا سرمایه گذار را جذب و مرکز بازیافت نخاله های ساختمانی را برای تولید مصالح ساختمانی راه اندازی کنند. 

در پایان این نشست مدیرکل حفاظت محیط زیست به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد. 
منبع: ایرنا
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۲/۰۴
پیمان صاحبی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی