منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

منابع طبیعی سقز

بیان مسائل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست

استفاده از مطالب این وبلاگ با ذکر منبع بلامانع می باشد.

پیوندهای روزانه

هیولای ریزگردها جری‌تر می‌شود

سه شنبه, ۲۴ فروردين ۱۳۹۵، ۰۷:۲۷ ق.ظ


 

هیولای ریزگردها جری‌تر می‌شود

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان با اعلام اینکه آورد آب رودخانه کرخه ۴۹درصد کاهش داشته است نسبت به اجرای طرح انتقال آب هشدار داد و گفت که هرگونه پروژه انتقال آب، خوزستان را به مرحله فاجعه می‌رساند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا،احمدرضا لاهیجان‌زاده افزود: کرخه در گذشته در میانگین درازمدت 5/5 میلیارد مترمکعب آورد داشت و برخی سال‌ها آورد آن به 11میلیارد هم می‌رسید، اما اکنون آورد آن به 2/4 میلیارد رسیده است.

این مسئول محلی، در ارتباط با تأثیر پروژه‌های انتقال آب روی محیط‌زیست استان خوزستان تصریح کرد: به‌طور کلی هر پروژه‌ای که روی سرشاخه‌های رودخانه‌های کرخه، دز، کارون، مارون و زهره اجرا شود به‌طور قطع به استان خوزستان به‌خصوص به بحث کشاورزی و تالاب‌هایش آسیب‌های شدیدی وارد می‌کند، زیرا در چند سال گذشته آورد این رودخانه‌ها بسیار کم شده و در مرحله‌ای قرار داریم که تحمل اکولوژیکی منطقه به حداکثر خودش رسیده و هر تغییری که رخ دهد به مرحله فاجعه می‌رسد؛ بنابراین هیچ طرحی در این حوزه نباید اجرا شود.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان در مورد اختیارات قانونی این اداره کل برای دخالت در پروژه‌هایی که در دیگر استان‌ها رخ می‌دهد، اما محیط‌زیست خوزستان را متاثر می‌کند، اظهار کرد: ما ناچاریم از طریق سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور به‌عنوان یک مرجع ملی در حوزه دولتی اقدام کنیم و نمایندگان هم از طریق مسئولیتی که در مجلس دارند موضوع را پیگیری می‌کنند، اما از نظر حقوقی و اداری، اداره کل ما نمی‌تواند به این مباحث ورود کند، زیرا جغرافیای این پروژه‌ها در حوزه ما نیست.

اراضی کشاورزی کانون‌های ریزگرد شده‌اند

وی با تأکید براینکه انتقال آب سبب تشدید ریزگردها در استان خوزستان می‌شود، گفت: طوفان گرد و خاکی که در بهمن سال93 و در بهمن سال94 اهواز و بخش بزرگی از استان خوزستان را به‌شدت مورد هجوم قرار داد شدت بی‌سابقه‌ای در استان داشت به‌طوری که حتی افراد مسن هم‌چنین طوفان‌های خاکی‌ با این شدت را به یاد نداشتند. به گفته لاهیجان‌زاده یکی از دلایل بروز این گردوغبارها این بود که شرق استان خوزستان همواره در گذشته‌ و تا حدود 10سال پیش با طغیان رودخانه‌های مارون، جراحی و زهره زیر آب می‌رفت و بحث رسوب‌گذاری، تثبیت خاک منطقه و ایجاد مرتع اتفاق می‌افتاد اما اکنون از این سیلاب‌ها نداریم و تمامی اراضی آنجا به‌دلیل کاهش بارش و کاهش آورد رودخانه به‌خاطر برداشت بی‌رویه آب در بالادست و خشکسالی تبدیل به کانون گردوغبار شده‌اند، درحالی‌که این اراضی قبلا مرتع بوده و قابلیت کشاورزی داشتند.

لاهیجان‌زاده ادامه داد: اگر آب کارون، کرخه، مارون و جراحی کم شود، سبب می‌شود که حقابه تالاب‌های هورالعظیم و شادگان کم شود. هم‌اکنون هم عمده حقابه‌ها را از دست داده‌ایم و ممکن است حتی به صفر برسیم، درحالی‌که این دو تالاب به‌ویژه هورالعظیم نقش اساسی در مهار ریزگرد دارند.

به گفته وی، آب این تالاب‌ها هم از طریق آورد و جریان رودخانه‌ای تأمین می‌شد و هم در مواقعی که طغیان رودخانه وجود داشت آب آنها تأمین می‌شد، اما به‌دلیل سد‌سازی‌‌های زیادی که صورت گرفته عملا طغیان‌ها از دست رفته و فقط آورد رودخانه مانده است.

برداشت بی‌رویه آب وحفر چاه‌ها باعث کم‌آبی کرخه شد

مدیرکل محیط‌زیست خوزستان درباره علت کم شدن آب کرخه گفت: مطالعات وزارت نیرو نشان می‌دهد 13تا 15درصد علت کاهش آورد آب کرخه خشکسالی بوده، اما کاهش 49درصدی آورد رودخانه کرخه عمدتا به‌دلیل برداشت بی‌رویه آب و حفر چاه‌های پرشمار غیرمجاز و مجاز در کنار رودخانه و همچنین برداشت آب از رودخانه‌هاست. همین اتفاق برای کارون و دز نیز در حال رخ دادن است و برای مارون آنقدر زیادشده که دبی(آبدهی) آن در زمستان 93به 5متر بر ثانیه رسید و زهره در زمستان خشک شد. به گفته لاهیجان‌زاده، 85تا 90درصد این چاه‌ها برای مصارف کشاورزی بوده است.

منبع:سلامت نیوز

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۱/۲۴
پیمان صاحبی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی