خیز دریاچه ارومیه برای زندگی
يكشنبه, ۱۵ فروردين ۱۳۹۵، ۰۷:۳۸ ق.ظ
روزهای آغازین سال ۹۵ سرشار از اخبار خوش زیست محیطی برای دریاچه ارومیه بود که به واسطه سیاستهای غلط گذشته تا مرز خشکی پیش رفته بود. آنطور که اظهارنظرهای روزهای اخیر نشان میدهد سطح آب دریاچه ارومیه بالا آمده و امیدها برای احیای این دریاچه منحصر به فرد افزایش یافته است.
دو روز پیش بود که مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجانشرقی در بازدید از دریاچه ارومیه گفت: افزایش ارتفاع آب دریاچه نشان از تثبیت وضعیت و بازگشت امید به احیا و بهبود دریاچه دارد.
به گزارش ایسنا، حمید قاسمی اظهار کرد: شرایط فعلی دریاچه ارومیه حاکی از روند بهبود آن دارد؛ بهطوری که تراز سطح آب آن در دهم فروردین سال جاری ۷۵/۱۲۷۰ بوده که در زمان مشابه سال گذشته ۶۷/۱۲۷۰ بوده که این نشانگر افزایش ارتفاع آن حدود ۸ سانتیمتر نسبت به زمان مشابه سال قبل و ۶۷ سانتیمتر نسبت به اول سال آبی است.
او افزود: این موضوع حاکی از تثبیت وضعیت آبی دریاچه و بهبود شرایط موجود بوده و با نظر به اینکه میزان بارش سال جاری حدود هشت درصد کمتر از سال گذشته بوده، میزان آبهای ورودی به دریاچه روند رو به رشدی داشته است که مربوط به اقدامات حمایتی و فعالیتهای ستاد احیای دریاچه ارومیه مثل اصلاح مسیر رودخانههای منتهی به دریاچه و آزادسازی بخشی از آبهای پشت سدها بوده که نشانگر ثمربخش بودن اقدامات دوره تثبیت دریاچه است.
بازنگری در جاده میان گذر
روز گذشته هم رئیس سازمان محیط زیست گفت: درباره دریاچه ارومیه خیلی کارها دارد انجام میشود. تخریبها طی حداقل دو سه دهه اتفاق افتاده است. طبعا نمیشود یکدفعه دریاچه احیا شود. اما ما الان به این نقطه رسیدهایم که این طراز رو به کاهش و منفی که هر سال منفی تر میشده، امسال تثبیت شده است. این خیلی اتفاق مهمی است.
به گزارش خبرآنلاین، معصومه ابتکار در پاسخ به خبرهایی که در چند ماه اخیر درباره خشک شدن دریاچه ارومیه مطرح شده است، گفت: در دو نوبت حق آب دریاچه را از دو سد، مثل سد بوکان تامین کردند. مسیرهای لایه روبی خیلی از رودخانهها و مسیرهای ورودی به دریاچه باعث شده آب جدید بعد از بارندگیها وارد شود. ضمنا ستاد احیا دارد روی تغییر الگوی کشت کار خیلی جدی انجام میدهد. برای اصلاح الگوی کشاورزی و الگوی کشت با کشاورزان دارد کار میشود.
او گفت: من خودم طی دو سفری که به آنجا داشتم، از نزدیک چه در آذربایجان شرقی و چه آذربایجان غربی، بویژه در آذربایجان غربی با مردم و روستاییانی که دارند در آنجا روی طرحهای مشارکتی برای کاهش مصرف آب و تغییر الگوی کشت کار میکنند صحبت کردم. خیلی کارها دارد انجام میشود. رئیس سازمان محیط زیست گفت: باید جاده میان گذر بازنگری شود. مطالعات بازنگری آن و هماهنگی آن با وزارت راه انجام شده است.
بازگشت فلامینگو ها
همزمان مشاور رئیس سازمان محیط زیست به تردیدها درباره حضور فلامینگوها در دریاچه ارومیه پاسخ داد. به گزارش ایلنا، اسماعیل کهرم در واکنش به غیرواقعی تلقی کردن عکسی که بازگشت دستهجمعی فلامینگوها را بعد ازسالها به پارک ملی دریاچه ارومیه نشان میداد، گفت: فلامینگوها در دریاچه ارومیه حضور دارند و بزرگترین تجمع این پرندهها در خارومیانه در دریاچه ارومیه بوده است.
او با اشاره به سرشماری ۴۰ هزار بال فلامینگو در سالهای گذشته گفت: ما هر سال هزار و ۲۰۰ بال را حلقهگذاری میکردیم که در حال حاضر نیز این کار درباره تعداد متفاوتی انجام میشود. کهرم با بیان اینکه اکنون تمام پهنههای دریاچه ارومیه به وسعت ۵ هزار کیلومترمربع را آب فرا گرفته است، افزود: نمیدانیم عمق آب چقدر است اما معمولا تابستانها که سطح تبخیر افزایش مییابد آب قسمتهای کمعمق دریاچه از بین میرود اما قسمتهای عمیق که بیش از ۲ تا ۵ متر عمق دارند باقی میمانند.
منبع: روزنامه آرمان
۹۵/۰۱/۱۵